Giv energien videre

Den aktuelle krise i Ukraine har i de seneste måneder katapulteret forsyningssikkerhed tilbage til toppen af dagsordenen i EU. I dag præsenterede EUs Energikommissær, Günther Oettinger fra Tyskland, Kommissionens svar på, hvordan EUs afhængighed af importeret energi kan reduceres i fremtiden.

Danmark er nu hver eneste uge af sommeren 2014 afhængig af import af strøm. Det viser en ny rapport fra europæiske ENTSO-E, der fremhæver Danmark, Polen og Makedonien, som de tre mest importafhængige lande. Dansk Energi er bekymret, da den markant forøgede afhængighed falder sammen med, at der er begrænsninger på vores udlandskabler og at flere nabolande også lukker kraftværker.

I eftermiddags vedtog Folketinget en lov, som har betydning for både klimaet og den danske energiforsyning. Loven indeholder dels mulighed for timeafregning på kraftvarmeværker og dels en afgiftslempelse på el til skibe ved kaj, som vil reducere forurening i havne. Begge forslag har positive klimaeffekter.

EU’s 2030-mål, forsyningssikkerhedsstrategi og energisikkerhed. De store beslutninger i EU står i kø på energiområdet, og derfor er det med at komme i arbejdstøjet, mener Dansk Energi. Heldigvis har energi fyldt meget i valgkampen, og de danske parlamentarikere kan således forventes at søge indflydelse på dette centrale område.

EU-Parlamentets udvalg for Industri, Forskning og Energi, (ITRE), er det mest centrale sted at præge politikområderne energi og vækst, som er højt prioriteret af danskerne. Derfor bør Danmarks nyvalgte parlamentarikere straks overveje at gå efter en plads i udvalget, lyder en fælles opfordring fra DI og Dansk Energi.