Giv energien videre

Faldende global efterspørgsel efter kul er med til at presse elprisen på det nordiske spotmarked ned. Det udfordrer økonomien for en række energiteknologier - og kan potentielt påvirke den danske elforsyningssikkerhed.

Gårsdagens aftale om udmøntning af den såkaldte energireserve giver en indsprøjtning på 208 mio. kroner til nye energiteknologier i Danmark. Og pengene er godt givet ud til en sektor, der sidste år eksporterede teknologi for over 74 mia. kroner.

For at sikre sig mod, at sjællændere vil opleve øgede strømafbrydelser i årene 2016-2018 har det danske statslige selskab, Energinet.dk, besluttet at indkøbe det, der hedder en strategisk reserve. Men den beslutning sætter EU-Kommissionen nu spørgsmålstegn ved på grund af en mulig strid med statsstøtteregler. Det rokker ved de sjællandske elkunders mulighed for fortsat at have en høj forsyningssikkerhed.

10 projekter får 27 mio. kroner i støtte, men samtidig skuffes 12 ansøgere i demonstrationsprogram for store varmepumper i fjernvarmen.

Tesla får indtil videre samme overgang til fuld registreringsafgift som andre elbiler, efter en glædelig aftale om at udskyde loftet over afgiftsrabatten. Dansk Elbil Alliance kalder det dog samtidigt for en lappeløsning, som viser, at der er behov for en gennemarbejdet og intelligent afgiftsmodel, der fremmer grønne løsninger.