Nyhed

Grønt lys til eldistributører i historisk data-projekt

En ny æra indledes i dag på det danske elmarked. 60 netselskaber er nu godkendt til at kunne lægge data i den nye version af den såkaldte datahub, som er en central brik i den største reform af elmarkedet siden liberaliseringen i 1999. Datahubben er et historisk stort dataprojekt, som vil håndtere op imod 42 milliarder data, for at kunne skabe et endnu smidigere samarbejde på elmarkedet til gavn for kunderne.

De kan kippe med flaget i de 60 danske elnetselskaber, som på sigt skal håndtere 42 milliarder dataaflæsninger, som elhandlere og eldistributører skal udveksle om pris og forbrug. De 60 elnetselskaber har gennemført en såkaldt End2End-test og er blevet godkendt af statens selskab, Energinet.dk, der er ansvarlig for driften af datahubben.

 - Danskerne vil ikke kunne mærke forandringen på elmarkedet lige med det samme. Men på sigt vil det give mulighed for nye produkter, timeaflæsning og andre fleksible muligheder, som også vil gøre det fordelagtigt for forbrugerne at lægge deres strømforbrug, når strømmen er billig, fordi vindmøllerne producerer meget strøm. For aktørerne er det et stort projekt, som er krævende og som også har været præget af betydelige forsinkelser især i de nødvendige lovgivningsmæssige rammer uden, at man har ændret den endelige deadline, siger Filip Marott Sundram, der er afdelingschef i Dansk Energi og fortsætter:

- Selskaberne har fået utrolig kort tid til at teste it-processer og arbejdsgange, og derfor er det positivt, at 100 procent af elnetselskaberne nu har fået godkendelse. Der er naturligvis sommerfugle i maverne, når det handler om så store it-projekter, hvor der kan vise sig børnesygdomme, når det skal ud og fungere i hverdagen, siger Filip Marott Sundram.

En række elhandelsselskaber mangler endnu at blive godkendt i End2End-testen. Det vurderes dog at være mindre kritisk, fordi langt hovedparten af de større elhandlere er godkendt. Hertil kommer, at der i projektet fra test-milepælen den 1. februar til ”go-live”-datoen den 1. april er rum til at få de sidste ting på plads.