ForskningKameler

ELFORSK-støtte til iværksætter udløser eksport til Saudi Arabien

Oplysning af byrum er en specialitet for den danske iværksættervirksomhed out-sider a/s, der i flere omgange har modtaget støtte fra Dansk Energis ELFORSK-program. Virksomheden er lige nu ved at eksportere smukke solcelledrevne LED-lysenheder til olielandet Saudi Arabien for knap tre millioner kroner.

Forskningskoordinator Jørn Borup Jensen fra ELFORSK glæder sig over succesen, der bunder i et længerevarende og tæt samarbejde med blandt andet out-sider, DTU Fotonik og Innovationsnetværket Dansk Lys om at udvikle solcelledrevne lyskoncepter.
 
- Det er fantastisk, når ELFORSK-kroner koblet med ihærdige iværksættere og dygtige universitetsforskere udmønter sig i energieffektive løsninger, der skaber danske job og eksport. Det er den slags projekter, der viser, at ELFORSK er alle pengene værd og lidt til, siger Jørn Borup Jensen og nævner, at ELFORSK har støttet opbygningen af et dansk LED-miljø de seneste 12 år.

Solcelledrevet belysning i byrummet har undergået en kæmpeudvikling i de senere år - fra noget der lignede en interessant tanke, men ikke en reel valgmulighed, i bæredygtig arkitektur. Administrerende direktør Ib Mogensen fra out-sider påpeger, at udfordringen især har ligget på batteriteknologi og styring: Sollys høstes i døgnets lyse timer, men skal bruges i de mørke.

Det konkrete projekt i Saudi Arabien startede i Oslo i 2009 på tegnestuen Snøhetta. Her havde man landet et stort projekt i kongres- og kulturcenteret The King Abdulaziz Center for World Culture, der er ejet af oliegiganten Aramco. Parterne ønskede at bruge solcelledrevet lys i stor skala, men manglede en producent med høj kvalitet som adelsmærke. Valget faldt på out-sider a/s, der som en del af projektet har udviklet to produkter i samarbejde med DTU Fotonik og fremstillet af danske Lumitech.

Det ene produkt, LightTubes, er atmosfæriske og poetiske landskabslys, og de installeres uden kabelføring og er stort set vedligeholdelsesfri. Det andet, SunStones, er små, lysende belægningssten.
 
- ELFORSK har støttet den bagvedliggende elektronik-udvikling vedrørende kombinationen af solceller, LED-lyskilde, batteri og elektronik via udviklingsprojekter i 2008, 2009 og 2010, oplyser Ib Mogensen og påpeger, at udvikling tager tid.