NyhedEuropa

Nye kabler åbner eksportmarkeder

Grøn strøm fra Nordens vindmøller og vandkraftværker løber imod en mur, når det kommer til den tyske grænse. Nyt tal viser, at hele 87 procent af kapaciteten på den vigtige forbindelse fra Jylland til Tyskland var blokkeret i 2015. Dermed er behovet for nye interkonnektorer mere aktuelt nu end nogensinde.

Den danske energisektor glædede sig, da de to TSO’er Energinet.dk og hollandske TenneT, den 1. februar, underskrev kontrakter på det såkaldte COBRA-kabel fra Jylland til Holland. Kablet, der sættes i drift i 2019, vil nemlig give endnu en mulighed for at eksportere grøn strøm til det europæiske hovedland, når vinden blæser i Norden. Det skriver Børsen i dag.

Og den nye elmotorvej er tiltrængt. Forbindelsen fra Jylland til Tyskland, der i dag udgør 40 procent af kapaciteten fra Norden til resten af Europa, er nemlig spærret hovedparten af tiden. Det skyldes interne flaskehalse i det tyske transmissionsnet.

- Det er meget populært at snakke om grænsebomme for tiden, og Tyskland har lavet en decideret grænsebom for eksport af dansk strøm. Det er helt uacceptabelt, fortæller Dansk Energis administrerende direktør, Lars Aagaard, til Børsen:

Energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt gjorde det kort efter sin tiltrædelse klart, at netop den tyske grænsebom på elmotorvejen er en af hans hovedprioriteter som minister – en melding, der blev positivt modtaget af den nordiske elsektor. Men vi må samtidig se på muligheder uden om Tyskland, såsom COBRA-kablet, pointerer Lars Aagaard i Børsen.

Foruden COBRA-kablet er det såkaldte Viking-Link, der skal gå fra Esbjerg til England, på tegnebrættet. Det blev i november sidste år fremhævet af Europa-Kommissionen på listen over særligt vigtige infrastrukturprojekter. Beregninger fra Energinet.dk viser, at både danske og engelske elkunder vil have gavn af en kobling mellem Danmark og England.