Nyhed

Høje elafgifter øger incitamentet til private batterilagre

Med udsigt til faldende priser på solceller og batterier, ventes antallet af danske husstande, der supplerer deres elforbrug med solcelleanlæg og batteribanker at stige markant i de kommende år. Det kan betyde et mere fleksibelt elnet – men også større ulighed mellem elkunder.

Et af sidste års helt store nyheder inden for forbrugerelektronik var husstandsbatteriet. Flere firmaer tilbyder nu batterier til helt almindelige boligejere, der eksempelvis kan kombineres med solceller.

Men hvor batterierne nogle steder ses som back-up anlæg, til når elnettet svigter – så skyldes den stigende interesse i Danmark noget helt andet. Med strøm i stikkontakten hele 99,997 procent af tiden er det ikke leveringssikkerhed, der driver efterspørgslen. Det gør i stedet Danmarks europarekord i elafgifter.

- Det er klart, at mange tænker på, hvordan de kan spare den høje elafgift ved selv at producere og lagre strøm. Hvis teknologien falder så meget i pris, som vi ser i disse år, skal der ikke gå længe, før det kan være en rigtigt god forretning for husejere at blive selvleverandør. Det forklarer Jørgen S. Christensen, der er forsknings- og teknologidirektør i Dansk Energi.

Ingeniøren fortæller i dag, at Energinet.dk venter en voldsom stigning i antallet solcelleanlæg i Danmark de kommende år. En tiltagende andel af disse anlæg vil kobles med batterier. I 2025 ventes således 2,4 GW solceller, heraf 20 procent tilknyttet batterier. I 2040 vil det være steget til 7,5 GW og halvdelen med batterianlæg.

- Det betyder desværre også, at hvis en større del af danskerne kun lejlighedsvist bruger elnettet, når solen ikke skinner, så vil de også bidrage mindre til investeringer i elnettet med den nuværende tarifstruktur. Dermed kan husstandsbatterier og solceller føre til, at alle de andre kunder skal betale mere.

Derfor vil Dansk Energi se på en tilpasning af tarifstrukturen, så kunderne med batterier betaler deres andel af investeringer og vedligehold af elnettet, fortæller Jørgen S. Christensen:

- Batterier giver mulighed for et mere velfungerende elnet. Men de gør det ikke i sig selv. Vi må se på, hvordan vi med intelligente tariffer kan give husstande incitament til at blive aktive på elmarkedet – og ikke bare lejlighedsvist passive forbrugere, fortæller Jørgen S. Christensen.

Prognose fra Energinet.dk viser, at elafgiften har en stor betydning for, hvor hurtigt optaget af solceller og batterier vil forløbe.