Nyhed

Intelligent energi sætter komfort i fokus

Tidligere har løsninger til intelligent bygningsstyring fokuseret på teknikken og på at optimere energiregnskabet. Men de nyeste produkter sætter forbrugeren i centrum, fortæller Helle Juhler-Verdoner, chef for branchefællesskabet for Intelligent Energi, i indstikket "Byggeri" i dagens udgave af Jyllandsposten.

Hvad er der i øjeblikket på markedet inden for intelligent energi - og intelligent byggeri og bolig generelt?
- Intelligent bygningsstyring har i mange år været kendt i industri og kontorbyggeri. I de senere år er der kommet mange nye intelligente løsninger til private hjem. Det kan være systemer, der selv regulerer varmen eller holder øje med, om vores forbrug løber løbsk. Hvor der tidligere har være fokus på teknikken, er der i dag fokus på brugervenlighed og komfort. De nye produkter er derfor langt mere brugervenlige end for bare få år siden.

Hvad er det sidste nye?
- Til en rimelig pris er det i dag muligt at købe systemer, som kan installeres i både eksisterende byggeri og nye huse. Fra én app kan overvåge dit forbrug og styre elektriske apparater, varme, alarmsystemer osv. Der er samtidig udviklet forskellig software, som gør, at man ud fra ganske få målere kan få informationer om forbruget i de enkelte rum og komponenter, hvilket gør det langt nemmere at lave fokuserede energibesparelser i hjemmet.

Hvad ligger der i pipelinen (forskning/fremtiden)?
- Vi forventer i Intelligent Energi, at der inden for et par år vil komme nye forretningsmodeller for energi, der gør det lettere at få ny teknik i hjemmet, uden at der skal penge på bordet her og nu. F.eks. at elhandlere og forsikringsselskaber ikke bare vil sælge strøm og forsikringer, men også services og komfort, hvor smart energi-udstyr er en del af pakken til hjemmet.