NyhedVarmepumpe stor

Varmeværker takker nej til overskudsvarme

Dansk europarekord i beskatning på el bremser den grønne omstilling af energisystemet. Det fortæller P4 Nordjylland i dag.

Selvom vi i dag får mere end halvdelen af vores strøm fra vedvarende energikilder, og CO2-indholdet i en kWh strøm er lavere nu end nogensinde, er elektricitet stadig den energiform, der beskattes højest i Danmark. Samtidig har Danmark europarekord i afgifter på el.

Det betyder nu, at en række kraftvarmeværker i Region Nordjylland fravælger løsninger, der udnytter overskudsvarme fra lokale virksomheder i fjernvarmen. Overskudsvarmen skal nemlig typisk samles op med en eldreven varmepumpe.

Dermed står det høje afgiftsniveau på el i vejen for bedre brug af grøn strøm fra vindmøller og overskudsvarme. Det er blandt andet tilfældet på varmeværkerne i Sæby og Nibe, fortæller P4 Nordjylland.

I Nibe fortæller driftsleder Flemming F. Nielsen, at man her har skrinlagt planerne om en varmepumpe, fordi elafgiften gør det dyrere end fortsat at fyre med naturgas.

Ifølge Dansk Energi hæmmer det høje afgiftsniveau den grønne omstilling, fordi den forhindrer brugen af de større mængder vedvarende energi.

Skatteministeriet har beregnet, at det vil givet et samfundsøkonomisk overskud på 1,5 mia. kroner, hvis PSO-betalingen flyttes fra elregningen og til en bred skattebase med samme fordelingsprofil som førhen.