NyhedMargrethe Vestager

Vestager åbner for PSO på finanslov

EU's konkurrencekommissær, Margrethe Vestager, åbner nu op for, at Danmark gradvist kan sende regningen for PSO-afgiften fra elregningen og over på finansloven. Det skal ifølge kommissæren gøre det mere økonomisk overskueligt for regeringen at flytte afgiften fra elregningen.

Energi-, forsynings- og klimaminister, Lars Christian Lilleholt, tager godt imod signalerne fra kommissæren, da det ifølge ministeren giver flere muligheder for at løse PSO-udfordringen, som netop EU-Kommissionen har rejst. Dansk Energi er enig i, at en elregning uden PSO er en milliard-gevinst for Danmark, og at det derfor er en  vigtig melding, som kommissæren kommer med i dag. 

- Det kan være umuligt i virkelighedens verden, hvis man skal lægge summen fra PSO'en over på finansloven fra den ene dag til den anden… Derfor vil vi være åbne over for en drøftelse af, hvordan man udfaser den (fra elregningen til finansloven, red.), siger Margrethe Vestager til Dagbladet Børsen.

EU-Kommissionen har erklæret den danske PSO-afgift for traktatstridig, og derfor skal regeringen finde en løsning på udfordringen, inden året er omme. For Dansk Energi er det afgørende, at regeringen vælger en langsigtet og sikker løsning, der fjerner PSO’en helt fra elregningen.

- Vi ved, at det vil give danskerne og danske virksomheder en milliard-gevinst, hvis PSO’en finansieres på finansloven fremfor elregningen. Og så giver det også en politisk sikkerhed for den grønne omstilling. Det ser vi jo med de mange politiske forlig, der indgås på stort set alle områder, og som hvert år fuldstændig indiskutabelt  bliver respekteret som forligsbundne penge, siger Lars Aagaard, der er administrerende direktør i Dansk Energi og henviser til, at energiforliget, der blev indgået i 2012, er blevet åbnet to gange på tre år - alt imens den grønne omstilling er blevet finansieret over elregningen.

Beregninger fra Skatteministeriet viser, at hvis PSO’en flyttes væk fra elregningen og i stedet eksempelvis finansieres via et bredere skattegrundlag, fremfor en ny elafgift, giver det en gevinst for samfundet på omtrent 1,5 milliarder kroner årligt.