Fibernet

Smarte landsbyer forudsætter bredbånd

Flere danske kommuner arbejder nu med at indføre smarte løsninger i landsbyer. Det kan i fremtiden gøre livet lettere for beboere i mindre byer og samtidig spare kommunerne penge. Men det forudsætter stærk digital infrastruktur, fortæller Jørgen S. Christensen, teknologidirektør i Dansk Energi til P4 Sjælland.

Smart Cities-begrebet er ikke forbeholdt de buldrende bymidter, hvor sensorer, big data og apps styrer trafik, energi, parkering, affald med videre. Flere danske kommuner er begyndt at arbejde med smarte byer på landet. Her vil blandt andet gadebelysning, affaldscontainere og elmålere i fremtiden blive smarte og derved spare tid, energi og penge.

P4 Sjælland fortalte mandag, hvordan Svebølle i Kalundborg Kommune er testområde for fremtidens intelligente spareløsninger. Men det forudsætter først og fremmest digital infrastruktur, fortæller Jørgen S. Christensen til P4 Sjælland.

- Smart cities-teknologi kræver, at man har en god kommunikationsinfrastruktur. Når først man har det, åbner der sig en lang række muligheder.

Foruden et mere velfungerende byrum, der tilpasser sig borgerne og optimerer kommunens driftsbudget, kan de nye teknologier også gøre livet nemmere for beboerne i danske landsbyer.

- Telemedicin er et godt eksempel. Vi hører jævnligt historier om, hvor svært det er for folk at komme til lægen i tyndt befolkede områder. Her kan brugen af telemedicin være en god følge af at få smart cities-teknologien udrullet, fortæller Jørgen S. Christensen.

Relaterede links