Elbil

Klimarådet: Elbiler er vejen frem

Vi skal have flere elbiler ud på de danske veje. Sådan lyder det fra Klimarådet, der i sine analyser konkluderer, at elbiler er en af de få seriøse løsninger på bilers CO2-forurening. Derfor bør afgiftssystemet laves om, skriver Klimarådet i et debatindlæg i dag.

Skal Danmark nå sin 2050-målsætning, skal der ske ambitiøse omstillinger i transportsektoren hurtigst muligt, og her er elbilerne ifølge Klimarådet vejen frem.

- I takt med, at vores elproduktion i stigende grad baseres på vind, sol og biomasse, vil elbilens reelle CO2-udledning falde til næsten ingenting. En markant omstilling af transporten kræver, at vi får gang i elbilerne. Derfor vil Klimarådet i sin næste rapport se på udsigterne for flere elbiler og på, hvordan afgiftssystemet bør indrettes for at promovere elbiler samfundsøkonomisk fornuftigt, skriver Niels Buus Kristensen, der er medlem af Klimarådet, i Altinget i dag.

Dansk Elbil Alliance tager positivt i mod Klimarådets analyse og mener, at Danmark bør få en omlægning af registreringsafgiften, der reelt afspejler, hvor meget biler forurener.

- Hele det nuværende afgiftssystem er indrettet til fossile biler. Det er ikke designet til nye teknologier som brint- og elbiler, og giver derfor slet ikke et retvisende billede af bilernes CO2-udledning, siger Lærke Flader, der er branchechef for Dansk Elbil Alliance, til Altinget og fortsætter:

- På et tidspunkt skal elbiler da også betale afgift. Men det bør ske via en omlægning af registreringsafgiften, så det afspejler, hvor meget bilerne forurener, siger Lærke Flader.

Dansk Elbil Alliance understreger, at det er lige nu, at teknologien er i en rivende udvikling, og at det derfor er nødvendigt med en større afgiftsreform nu, der kan skubbe på udviklingen og hjælpe med en større udbredelse af elbiler i Danmark.