Fibernet

Danmark er digital højdespringer i Europa

Danmark står øverst på den europæiske sejrsskammel i ny måling af EU-landes digitale parathed. Det konkluderer Europa-Kommissionen i dugfrisk rapport. Det skyldes særligt danskernes brug af internet. Men der er stadig behov for at få digital infrastruktur udrullet over hele landet, lyder det fra Dansk Energi.

Europa-Kommissionen fremlagde i dag den tredje årlige rapport om medlemsstaternes digitale indsats. Den såkaldte DESI-rapport benchmarker blandt andet de 28 EU-lande efter deres digitale infrastruktur, deres borgeres brug af internettet og brugen af digital teknologi i hele samfundet.

Her ligger Danmark på en flot førsteplads, skarpt efterfulgt af blandt andre Holland, Sverige og Finland. Det glæder blandt andre Erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen:

- Den digitale udvikling bevæger sig rigtigt hurtigt i disse år, og det er afgørende, at vi har gode rammevilkår for, at virksomhederne kan udnytte de nye muligheder til at skabe vækst. Jeg er derfor glad for at se, at Danmark fortsat er helt i front i Europa på et så afgørende område.

En række danske energiselskaber har foretaget langsigtede investeringer i at udrulle bredbåndsteknologi over hele landet. Derfor vækker nyheden om Danmark i front også glæde her:

- Vi deler ministerens begejstring over Danmarks flotte placering i EU på digital parathed, virksomhedernes brug af digital teknologi og graden af offentlig digitalisering. Det er et godt udgangspunkt for digital vækst og udvikling i Danmark, fortæller Thomas Woldiderich, der er branchechef for telepolitik i Dansk Energi.

- Nu handler det om at få udrullet hurtig bredbåndsinfrastruktur i hele landet, så alle kan få del i de digitale gevinster.

Dog er der behov for fortsat fokus på området, hvis Danmark skal bevare den digitale førertrøje. Danmark falder i Kommissionens rapport i kategorien ”lagging ahead”, fordi vi ligger forrest, men ikke udvikler os nær så hurtigt som for eksempel Holland.

Danmark ligger således midt i feltet for faste bredbåndsforbindelser, på en 12.-plads over dækning. Samtidig er Danmark faldet fra en 5.- til en 8.-plads ift. optag.

- Energiselskaberne bidrager allerede stort med deres fiberudrulning mange steder i landet. Men hvis alle lokalsamfund skal være en del af den nye digital økonomi er der behov for endnu flere investeringer i ny og hurtig bredbåndsinfrastruktur.

- Stærkere konkurrence og gode rammevilkår for investeringer i ny digital infrastruktur er afgørende, hvis vi skal nå helt i mål, afslutter Thomas Woldiderich.