NyhedEuropa

Dansk elafgift europæisk højdespringer

Danske elkunder kan gange den rene elpris med tre, når regningen skal betales. Det er konsekvensen af Danmarks Europa-rekord i elafgift, der sammen med PSO-betalingen udgør mere end to tredjedele af regningen. Det begrænser vækst i Danmark og hæmmer den grønne omstilling.

Danske elkunder betalte i 2014 cirka to tredjedele – eller 66 procent – i afgift, moms og PSO, når de betalte for deres elregning. Det fremgår af en ny statistisk undersøgelse fra den fælleseuropæiske organisation for energibranchen, EURELECTRIC. Dermed er elektriciteten i Danmark beskattet hårdere end noget andet land i Europa – også selvom den danske strøm i dag er langt grønnere end i det europæiske gennemsnit.

Og det er både skidt for den grønne omstilling og for Danmarks økonomis som helhed, fortæller Lars Aagaard, administrerende direktør i Dansk Energi, til Ritzau:

- Vi får ikke elektrificeret vores forbrug de steder, vi skal, og vi bliver hængende i fossile brændsler i transportsektoren og til opvarmning i alt for lang tid. Og vi får ikke det fulde potentiale af vores fantastiske evne til at hente vedvarende energi ind i elsystemet.

Analysen fra EURELECTRIC viser samtidig, at det danske elsystem kan levere strøm, der er særdeles konkurrencedygtig. Selv inklusiv PSO-betalingen, der bl.a. går til støtte til vedvarende energi i Danmark, er den danske elpris under det europæiske gennemsnit før afgifter og moms. Hertil kommer, at Danske elkunder kan nyde en leveringssikkerhed på 99,997 procent – altså en af de højeste i Europa.

Men den høje afgift lægger en dæmper på det grønne alternativ til olie og gas i transport og opvarmning, fortæller Lars Aagaard:

- Én energiform - el - er megahårdt beskattet. Du bliver beskattet seks gange så hårdt af den strøm, du kommer i din eldrevne varmepumpe for at varme huset op, som af den olie, du hælder i oliefyret. Det får folk til at vælge mindre energieffektive løsninger.

- Det er på høje tid at få gjort noget ved det. Ikke fordi folk skal have et uansvarligt energiforbrug, men fordi vi skal bruge grøn energi i stedet for den sorte. Det er ikke viden og analyser, der mangler, siger Lars Aagaard.