Nyhed

Energiminister: Afgiftsanalyse på bordet inden tre måneder

Regeringen vil inden 1. april fremlægge hovedparten af den længe ventede analyse af danske energiafgifter. Det er dog en skam, at en centrale del om PSO-betalingen endnu lader vente på sig, lyder det fra Dansk Energi.

De første dele af den længe ventede analyse af danske energiafgifter, som har været på vej siden 2013, kommer inden 1. april 2016. Det siger energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt til Finans.dk søndag. Analyserne har til formål at give et samlet overblik over energiafgifter og støtteordninger til vedvarende energi i Danmark.

- Vi har i dag et kludetæppe af afgifter, som er ude af trit med virkeligheden. Vi betaler en langt højere afgift på grøn strøm, end på den olie, vi ønsker at udfase. Det hænger ikke sammen, siger Lars Aagaard, administrerende direktør i Dansk Energi.

Dansk Energi har længe peget på, at de – set i forhold til vores nabolande – ekstremt høje afgifter på elektricitet betyder et stort samfundsøkonomisk tab. Dog er Lars Aagaard kun forsigtig optimist i forhold til den kommende analyse.

- Vi har jo kendt hovedkonklusionen længe: Høje og skæve afgifter på elektricitet skaber et stort tab for samfundet. Det siger alle lige fra Klimarådet til Det Økonomiske Råd og CEPOS. Derfor er det oplagt, at se på hvordan vi kan bringe større balance i afgiftssystemet, når vi eksempelvis skal omlægge PSO-betalingen, som Europa-Kommissionen har pålagt os senest i år, siger Lars Aagaard.

Han ærgrer sig derfor over, at den specifikke PSO-analyse ikke vil være en del af de delanalyser, der præsenteres i første kvartal. Danske virksomheder og husstande betalte i 2015 cirka 42,2 milliarder kroner i afgifter på energi.