Arrangement

Hed debat om den rette brug af energien

Der var trængsel og stor diskussionslyst, da Dansk Energi tirsdag eftermiddag tog hul på sin debatrække Giv Energien Videre om udfordringerne for fremtidens energipolitik.

Diskussionslysten var stor og lokalet fyldt, da Dansk Energi tirsdag eftermiddag tog hul på serien af dialogmøder i debatrækken Giv Energien Videre. Emnet var energibesparelser, og hvordan vi bruger energien rigtigt efter 2020 i et energisystem, der er domineret af grøn energi.

- Energibesparelser medfører ikke nødvendigvis reduceret brug af fossil energi og CO2-reduktioner. Det gør de, hvis det er en fossil brændselskilde, der spares på, men i et el- og fjernvarmesystem, hvor 84 procent af energien vil være grøn i 2020, skal vi vurdere økonomien i energibesparelser i sammenhæng med økonomien forbundet med øget udbygning med vedvarende energi, sagde analysechef i Dansk Energi Peter Meibom.

-Men selvfølgelig vil en lang række energibesparelser stadig udvise god økonomi. For eksempel vil det være enormt samfundsøkonomisk givtigt, hvis vi kan reducere elforbruget i spidslastperioder og hermed spare dyrebare investeringer i spidslastkraftværker. På andre tidspunkter vil der ofte være masser af billig, grøn energi til rådighed, og der skal vi turde tage diskussionen om, hvor meget vi skal investere i at spare, tilføjede han.

Den position blev suppleret af Helge Sigurd Næss-Schmidt fra Copenhagen Economics og professor Brian Vad Mathiesen fra Aalborg Universitet, der blandt andet inddrog spørgsmål om decentral energiproduktion og det samlede energisystems robusthed i debatten.

-Beregninger på hvor meget CO2 enkelte energieffektiviseringstilag fortrænger (som for eksempel nye krav i bygningsreglementet, red.) har ikke gang på jord. Man er nødt til at se på det samlede energisystems fleksibilitet, sagde Brian Vad Mathiesen.

Debatten fortsatte længe ud over den fastsatte tid mellem engagerede mødedeltagere og et panel med deltagelse af Susanne Kuehn, seniorrådgiver i Rockwool, Søren Aggerholm, forskningschef på Statens Byggeforskningsinstitut og Søren Dyck Madsen fra Det Økologiske Råd.

Susanne Kuehn glædede sig over debatten, men udtrykte skepsis over for, om man bør skelne mellem energibesparelser.

-Jeg undrer mig over argumentet om, at en sparet kilowatt-time ikke automatisk er god. Det mener jeg, den er i udgangspunktet – også selvom den er produceret på vedvarende energi.

Søren Dyck Madsen lå på samme linje, men noterede også, at økonomi spiller en rolle: ”alle energibesparelser er lige gode, men de må ikke koste en bondegård”, sagde han.

Planen er at overrække et sæt færdige anbefalinger til næste æra i energipolitikken til energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V) på Energiens Topmøde 2016 den 9. juni. 

Næste dialogmøde løber af stabelen allerede i morgen kl. 14.00, hvor emnet er fremtidens støttesystem for vedvarende energi.