Fibernet

Global udbredelse af gigabit-bredbånd i 2020

En ny global analyse fra Deloitte forudser, at 600 millioner bredbåndskunder har adgang til gigabit-bredbånd i 2020. Det svarer til halvdelen af alle husstande i verden, som har en fastbaseret netforbindelse. Udviklingen vil medføre en endnu kraftigere stigning i efterspørgslen efter fibernet de kommende år.

10 millioner bredbåndsforbindelser har ved udgangen af 2015 en hastighed på 1000 Mbit/s, også kaldet én gigabit. Det viser Deloittes årlige analyse af den globale udvikling inden for telekommunikation.

Efterspørgslen efter gigabit-hastigheder drives først af fremmest af almindelige bredbåndskunder. Hele 70 procent af gigabit-forbindelserne findes i private husstande, mens virksomheder står bag de resterende 30 procent.

- Vi ser, at virksomheder efterspørger meget høj båndbredde, fordi de i stigende grad benytter cloudbaserede tjenester og applikationer. For de digitale livsnydere i private husstande handler det om ikke at løbe tør for båndbredde, når flere og stadigt mere avancerede apparater og applikationer i hjemmet kobles op på internettet på samme tid, siger Morten Trolle, chefkonsulent i Dansk Energi.

Gigabit-æraen er kun lige begyndt. Deloitte forudser, at 600 millioner bredbåndskunder har adgang til gigabit-hastigheder i 2020, og heraf vil mellem 50 og 100 millioner kunder faktisk abonnere på gigabit-bredbånd. Se figurer i vedlagte pdf-fil.

Den øgede efterspørgsel forventes drevet af øget tilgængelighed af gigabit-forbindelser over fibernet, opgraderede kabel-tv net og lavere priser. Samtidig vil udviklingen blive forceret af de mange nye avancerede gadgets og data-intensive tjenester til forbrugerne, som allerede er udviklet, men indtil videre er ”sat på hold”, indtil bredbåndsinfrastrukturen og internettet er klar til at understøtte dem og gøre dem rentable.

- Det er ikke urealistisk, at almindelige danske bredbåndsforbrugere i stigende grad vil efterspørge gigabit-hastigheder inden for blot få år. For den teknologiske udvikling går uhyggeligt hurtigt. I 90erne var adgangen til internettet synonymt med et dial-up modem, hvor vi talte hastigheden i kilobit. I 00’erne var hastigheden rykket op til sin første megabit. I dag er flere end 400.000 husstande koblet på fibernettet i Danmark, og det betyder, at gigabit-hastigheder allerede er på vej ud til et bredt publikum i Danmark, slutter Morten Trolle. 

Ifølge Deloitte er bredbånd med hastigheder på 10 Gbit/s allerede introduceret på det globale bredbåndsmarked, mens bredbånd på 50 Gbit/s er under udvikling til fremtiden.