Fibernet

Hastigheden på bredbånd vokser, men konkurrencen halter

Antallet af bredbåndsforbindelser på mindst 100 Mbit/s download er mere end femdoblet på ét år. Udviklingen skyldes i høj grad øget brug af fiber i kabel-tv net og energiselskabernes udrulning af fiber-til-hjemmet. Men den infrastrukturbaserede konkurrence på kablet bredbånd halter fortsat. Det viser den helt nye telestatistik, som Energistyrelsen har offentliggjort i dag.

Antallet af bredbåndsabonnementer, som leveres over fibernettet, er på ét år vokset med over 50.000. Udviklingen betyder, at over 420.000 danske husstande og virksomheder i dag benytter en fiberforbindelse, som giver adgang til garanterede og symmetriske bredbåndshastigheder til internettet.

- Fibernettet har igennem flere år været den hurtigst voksende bredbåndsteknologi, og den udvikling vil uden tvivl fortsætte de kommende år.  Stigende brug af streaming og flere og flere digitale enheder i de danske hjem er blandt de tendenser, som driver udviklingen. Udviklingen fremmes af hurtigere og stabile bredbåndsforbindelser til danskerne, siger Christian Berg, chefkonsulent i Dansk Energi.

En undersøgelse fra analyseinstituttet Wilke viste for nylig, at danskerne allerede i 2019 vil bruge mere tid på streaming end på traditionel tv-forsyning. For aldersgruppen 18-29 år forventes det allerede at ske i 2016.

- Der er tale om et fundamentalt skifte i samfundet, som kræver udbygning af hurtigt bredbånd til alle. Behovet afspejles heldigvis i regeringens målsætning om, at alle danskere senest i 2020 skal have adgang til bredbåndsforbindelser med hastigheder på mindst 100 Mbit/s download og 30 Mbit/s upload, fortsætter Christian Berg.

Telestatistikken viser samtidig, at danskerne – udover at tage fibernettet til sig i stor stil – også tager i mod de høje hastigheder, som fibernettet leverer. Over 60 procent af alle solgte abonnementer på fibernet er på mindst 50 Mbit/s download og upload. Mens den typiske danske bruger af fibernettet kan nyde godt af de høje hastigheder, så er udviklingen stagneret på det gamle kobbernet. Når det gælder både download og upload har hastighederne på kobber således sat sig fast og er dermed den langsomste adgang til den digitale verden.


Telestatistikken fra Energistyrelsen indeholder også en temperaturmåling af konkurrencen på bredbånd – opgjort i markedsandele. Tallene viser, at når det kommer til at sikre en alternativ bredbåndsinfrastruktur til det tidligere telemonopol, så står udviklingen næsten stille.

- Vi må desværre konstatere, at konkurrencen på kabelbredbånd er lige så fastfrosset som det danske vintervejr. Den tidligere monopoludbyder sidder fortsat på næsten 6 ud af 10 bredbåndskunder, som gør selskabet til et af de mest dominerende teleselskaber i Europa. Selvom energiselskabernes fibernet sikrer konkurrence rundt om i landet, er der langt vej endnu. Derfor er det afgørende, at der fra politisk side sikres de bedst mulige rammevilkår for, at nye aktører kan rulle en alternativ infrastruktur ud og dermed styrke konkurrencen på det danske bredbåndsmarked, afslutter Christian Berg.