Varmepumpe

Skift til varmepumpe og spar 75.000 kroner

Med arabiske oliehaner på vid gab og et verdensmarked, der svømmer i olie skulle man tro, at oliefyret vil opleve en renæssance. Men trods de laveste oliepriser i mere end ti år er der stadig penge at spare ved at udskifte sit oliefyr til en energieffektiv varmepumpe, viser beregning fra Dansk Energi.

Sidste uges nyhed om, at det internationale samfund hæver sanktionerne mod Iran, fik olieprisen på verdensmarkedet endnu et nøk nedad. Og mens de lave oliepriser trækker overskrifter kloden rundt, kan udviklingen også mærkes på de danske energipriser. Her er prisen på fyringsolie faldet næsten 30 procent på godt tre år.
 
Men selvom danske husejere med oliefyr kan varme sig ved tanken om en besparelse på elregningen, er tiden kørt fra olie som opvarmningsform. Det mener Richard Schalburg, chefkonsulent i Dansk Energi, der har regnet på de faldende oliepriser og deres effekt på varmeregningen.

- Hvis du har et oliefyr og bruger 2.000 liter fyringsolie om året, koster det 15.000 kroner. Varmepumpen bruger 6000 kilowatt om året til en pris af cirka 10.000 kroner. Dermed sparer du 5.000 kroner, siger chefkonsulent i Dansk Energi Richard Schalburg til Ritzau Fokus.

Ifølge hans beregning svarer den nuværende pris på fyringsolie til cirka 70 øre per kWh varme. Den tilsvarende energipris for en elektrisk varmepumpe er cirka 50 øre per kilowatttime. Det skyldes, at varmepumpen typisk leverer 3 kWh varmeenergi, for hver kWh strøm, den bruger.

- Hvis du lægger de 40.000 kroner ekstra for varmepumpen, tilbagebetales beløbet på otte år, hvis vi regner med de nuværende priser. Og derefter har du på 15 år sparet 75.000 kroner, siger Richard Schalburg til Ritzau.

Samtidig kan varmepumpen give stabilitet i privatøkonomien. Olieprisen er nemlig kendetegnet af udsving fra år til år, hvorimod elprisen er mere forudsigelig. Dertil kommer som ekstragevinst, at følsomheden overfor prisændringer er tre gange lavere ved en varmepumpe end et oliefyr.

Richard Schalburg pointerer, at varmepumpens økonomi ville være endnu bedre, hvis PSO’en, der finansierer energisystemets grønne omstilling, flyttes fra elregningen til finansloven. En ny beregning fra Skatteministeriet viser, at det tiltag vil give en samfundsøkonomisk gevinst på 1,5 milliarder kroner om året på tværs af sektorer.