Nyhed

El og data driver den fjerde industrielle revolution

Vi står på tærsklen til den fjerde industrielle revolution, som i de kommende år vil ændre kravene til vores arbejdsmarked markant. Sådan lyder konklusionen fra en rapport om fremtidens arbejdsmarked, som blev præsenteret under World Economic Forum i Davos, Schweiz.

Rapporten fremhæver blandt andet potentialet i energisektoren, og det giver rigtigt god mening ifølge Dansk Energis vicedirektør, Anders Stouge:

- Vi forventer at intelligente systemer vil overtage styringen af energiforbruget i vores hjem og styring af vores elnet, imens kunstig intelligens og mere avancerede robotter m.v. også vil effektivisere processer i industrien. Det åbner nye muligheder for energisektoren. Kunderne vil efterspørge produkter og ydelser, der kan hjælpe dem med at anvende energien, når den er billigst, og i det hele taget reducere energiforbruget, når det giver mening.

65 procent af de børn, der startede i skole i 2015 vil ende i et job, som endnu ikke eksisterer, estimerer rapporten. Den peger særligt på dataanalytikere, som den jobkategori hvor efterspørgslen på tværs af alle sektorer, vil stige mest i de kommende år.

- Udviklingen er allerede undervejs i energibranchen, hvor intelligente elmålere og en række nye forbrugsapparater øger mængden af data eksponentielt. Det vil gøre energisektoren endnu mere effektiv og i sidste ende reducere omkostninger for forbrugerne yderligere, siger Anders Stouge.

Han påpeger, at vi i Danmark i dag har en international lederposition, netop når det kommer til intelligent anvendelse af energi. Men konkurrencen er skarp. Danmark må derfor arbejde målrettet på at fastholde innovationen på universiteter og i sektoren som helhed, hvis vi fremover skal have del i det voksende internationale marked for intelligente energiløsninger.

Den klare anbefaling i rapporten er, at stater, virksomheder og uddannelsesinstitutioner forholder sig til et arbejdsmarked, hvor den største del af arbejdsstyrken skal kunne omstille sig til nye typer jobs og varetage et bredere spektrum af opgaver i takt med, at den teknologiske innovation skubber flere traditionelle jobs ud af arbejdsmarkedet.