Debat

Debat om energiaftale bør fokusere på god PSO-løsning

Debatten om PSO bør fokusere på, hvordan vi sikrer en finansiering, der giver fuld gavn af de lave elpriser, mener Lars Aagaard, administrerende direktør i Dansk Energi.

Historisk lave elpriser giver en større betaling til vedvarende energi, og den betaling hæmmer især elintensive danske virksomheders konkurrenceevne.  Med det afsæt vil energi-, forsynings- og klimaminister, Lars Christian Lilleholt nu indkalde Folketingets partier til at diskutere energiforliget fra 2012.

Løsningen bør være at gribe muligheden i EU-Kommissionens kritik af PSO-systemet og flytte PSO væk fra elregningen, mener Lars Aagaard, administrerende direktør i Dansk Energi.

- Debatten handler om to ting. Det ene er, hvordan vi finansierer PSO og den anden del handler om, der skal være behov for at se på energiforliget igen, siger han og fortsætter:

- I vores øjne vil den bedste løsning være at flytte finansieringen af PSO væk fra elregningen ind på finansloven. Det vil for det første sikre, at vi som samfund får mere gavn af den stadigt grønnere el, der er brandbeskattet, og samtidig vil de danske elintensive virksomheder få gavn af de lave elpriser.

Skatter og afgifter udgør 59 procent på en husholdnings elregning, og PSO ca. ni procent. De elintensive virksomheder er fritaget for den generelle elafgift, men PSO hæmmer den fulde effekt af de lave elpriser. Landbrug & Fødevarers direktør bakker i dagens udgave af Børsen op.
 
- PSO’en er blevet en kæmpe udfordring for dansk erhvervsliv. Vi vil gerne have en ren og hurtig løsning, hvor vi får fjernet PSO’en fra virksomhederne og flyttet over på finansloven, siger Karen Hækkerup, administrerende direktør i Landbrug & Fødevarer til Børsen.

Dansk Industris (DI), direktør Tine Roed efterlyser en balance.

- Vi har en meget stærk energiteknologisk sektor i Danmark, og man er nødt til at sikre sig, at der også i fremtiden bevares fokus på denne, siger Tine Roed og uddyber: - Derfor er det vigtigt, at der er fokus på at finde en balance, så vi ikke får ødelagt det, vi har bygget op, siger hun med henvisning til ministerens ønske om at en drøftelse af energiaftalen.

Det samme opfordrer Dansk Energi til.

- Det kan godt være, der er et lille hjørne, hvor man kan dreje på noget. Men det kommer ikke til at flytte de store milliardbeløb. I så fald vil man i hvert fald ændre på ambitionsniveauet for den grønne omstilling, siger administrerende direktør Lars Aagaard til Børsen.