Nyhed

Det er nu, vi skal bruge mere strøm

Hvis Danmark skal bevare sin plads i det grønne førerfelt, skal vi blive verdensmestre i at forbruge den vedvarende energi, der kommer og går, som vinden blæser, og solen skinner. Sådan lyder det fra Jørgen Henningsen, der har arbejdet med energi- og klimapolitik i årevis, blandt andet som chefrådgiver i EU-kommissionen, ligesom han var medlem af den danske klimakommission. Dansk Energi bakker op om hans udmelding.

Efter Jørgen Henningsens opfattelse er elektrificeringen af samfundet afgørende for den grønne omstilling af energisystemet herhjemme, men også for at give Danmark en chance for at holde sig i spidsen internationalt inden for den grønne omstilling. Det siger dansk energipolitiks grand old man til dagbladet Politiken søndag. 

- Hvis vi ser bare tre-fem år frem i tiden, er det inden for den strukturelle omstilling, altså omstillingen til el, at vi har en mulighed for at udvikle noget, som kan interessere resten af verden. Det drejer sig både om systemer til at håndtere omstillingen i sektorer, der ikke tidligere har kørt på el, og også om hvordan man kan klare fluktuationerne i forsyningen, siger Jørgen Henningsen.

Jørgen Henningsens udmelding flugter med det energipolitiske oplæg ”Giv Energien Videre” fra Dansk Energi, der blandt andet lister en række energipolitiske udfordringer, hvoraf behovet for elektrificering er et afgørende element.

- Vi er helt enige med Jørgen Henningsen, når han fremhæver behovet for at fokusere på anvendelse af grøn strøm som den bedste måde at erstatte fossile brændsler og bevare vores internationale førerposition på energiområdet. Men det kræver, som han også påpeger i avisen, at vi får en ny afgiftspolitik, siger Stine Leth Rasmussen, der er afdelingschef hos Dansk Energi.

Energi-, forsynings- og klimaminister, Lars Christian Lilleholt, erkender overfor Politiken, at den høje elafgift er et problem i forhold til elektrificeringen. Ministeren har tidligere varslet, at de første analyser af afgiftssystemet ville ligge klar primo februar 2016. De lader dog fortsat vente på sig, ligesom der endnu ikke foreligger nogen konkret udmelding fra ministeren om, hvornår han vil indkalde Folketinget til politiske forhandlinger om en reform af det forældede afgiftssystem.