NyhedKabelarbejde

Danmark i top fem over verdens bedste elsystemer

Danmark springer to pladser frem og ligger nu nummer fem i verden på ny rangliste over energisystemer fra World Economic Forum. Vi kan blive endnu bedre, mener Dansk Energi.

Danskerne får stadig grønnere el og varme, de kan stole på leveringen og energisystemet understøtter økonomisk vækst og udvikling. Det dækker over de tre parametre, økonomisk vækst og udvikling, bæredygtighed og sikker energi, som World Economic Forum har rangeret verdens lande efter.

Rapporten, som bærer det mundrette navn Global Energy Architecture Performance Index 2016, giver 126 af verdens lande karakterer på 18 forskellige indikatorer. De giver tilsammen et udtryk for, hvor effektivt et energisystem leverer energisikkerhed, bæredygtighed og samtidig bidrager til økonomisk velstand.

Her kommer Danmark ud på en femteplads i verden, lige efter Schweiz, Norge, Sverige og Frankrig. Dermed overhaler Danmark Spanien og New Zealand i forhold til listen fra 2015.

– Danmark kan spille med i energiens superliga, også selvom vi ikke har store vandkraft-ressourcer, som de lande, vi ellers rangerer iblandt. Energisektorens evne til at frembringe nye, effektive og innovative energiløsninger kombineret med en langsigtet energipolitik har betydet, at vi i dag nyder godt af grøn og sikker energi til stadig mere konkurrencedygtige priser, fortæller Lars Aagaard, administrerende direktør i Dansk Energi.

Det er især et elnet med høj leveringssikkerhed og stor spredning på forskellige energiformer, der bringer Danmark i top. Danmark ligger helt i front, når det kommer til energisikkerhed, der måles på blandt andet antallet af afbrud og andel af befolkningen, der har adgang til elektricitet. På begge parametre er Danmark placeret som nummer ét. Og det glæder Lars Aagaard:

– Danske distributionsselskaber sikrer deres kunder strøm i stikkontakten 99,997 procent af tiden. Skal det fortsætte kræver det, at man ikke regulerer elnettet i bund, men skaber god grobund for fortsatte investeringer i elnettet.