Nyhed

PSO på finansloven: Største erhvervslempelse nogensinde

Regeringen ser på flere muligheder i forhold til en ændring af PSO-afgiften, herunder at flytte den til finansloven. Det fortalte energi-, forsynings- og klimaministeren torsdag i Radio 24syv. Det vil fremme vækst og velstand i Danmark, viser beregninger fra Skatteministeriet.

Vælger regeringen at flytte PSO-afgiften fra elregningen til finansloven, vil det mærkbart gavne dansk erhvervsliv. Danske virksomheder vil få lettere ved at konkurrere med udenlandske, når udgifterne til energi falder.

– En fjernelse af PSO-afgiften vil være den største erhvervsøkonomiske lettelse, vi nogensinde har gennemført i Danmark, hvis det lykkes at få den flyttet over på finansloven, som jo er en af de ting, der tales om i øjeblikket, fortalte Lars Christian Lilleholt (V), minister for energi, forsyning og klima.

En beregning fra Skatteministeriet viser, at hvis PSO’en finansieres på finansloven, vil det give en samfundsøkonomisk gevinst på 1,5 mia. kroner i 2020.

PSO-afgiften, der blandt andet finansierer støtte til vedvarende energi, indkræves i dag over elregningen. Men som dansk strøm bliver gradvist grønnere - sidste år udledte en kWh strøm i gennemsnit 192 gram CO2, eller under halvt så meget som i 2005 - bliver PSO-afgiften en sten i skoen for den grønne omstilling.

I dag er el nemlig beskattet langt hårdere end de fossile alternativer, selvom løsningen på klimaudfordringerne er at bruge grøn strøm til mere.

– Det er klart, at vi kommer til at bruge mere el i fremtiden, både i transport- og varmesektoren, da vi producerer rigtigt meget el i Danmark på vindenergi. Men vi har en udfordring med afgifterne, og det er derfor, jeg denne uge har taget hul på energiafgifterne, sagde Lars Christian Lilleholt.

Han suppleredes i udsendelse af Dansk Energis administrerende direktør, Lars Aagaard:

– Det våben, vi vinder klimakampen med, er el - i elbiler, der får CO2-udslippet ned, og i varmesektoren, hvor det erstatter naturgas og oliefyr. Så er det jo ulogisk, at el beskattes langt hårdere end eksempelvis den olie, vi kommer i oliefyret.