Fibernet

EU skal være et ”gigabit-samfund” i 2025

EU-Kommissionen har løftet sløret for en vision for et digitalt Europa i 2025. I 2025 skal EU bygge på en digital infrastruktur, som leverer gigabit-hastigheder. Det skal bane vej for en ny generation af digitale tjenester, nye forretningsmodeller og vækstmuligheder, som skal gøre Europa til en førende digital økonomi. De danske energiselskaber er langt fremme med at sikre den nødvendige infrastruktur.

På Cebit 2016, verdens største it-messe i Hannover, har EU’s Kommissær for den digitale økonomi, Günther Oettinger, i denne uge løftet sløret for en ny vision for et digitalt Europa i 2025 - under parolen ’We need the Gigabit infrastructure for the Gigabit economy’.   

EU’s 2025-vision bygger på en udbygget gigabit-infrastruktur i Europa, som skal understøtte den eksplosive vækst i digitale enheder, applikationer og tjenester. Ifølge Cisco vil der i 2020 være 8,5 milliarder digitale enheder med internet-opkobling i EU alene. Og frem mod 2025 forventes tallet at eksplodere - i takt med realisering af Internet of Things (IoT), Smart Homes og Smart Cities. Udviklingen vil stille enorme krav til kapaciteten og kvaliteten af den digitale infrastruktur – både fastnet og mobilt.

Som del af energiselskabernes investeringer i fremtidens infrastruktur deltager de regionale energiselskaber i en omfattende udrulning af fibernet mange steder i landet. Udmeldingen fra EU vækker glæde i Dansk Energi:

- EU’s vision om et gigabit samfund i 2025 bekræfter, at energiselskaberne har set helt rigtigt med deres langsigtede og omfattende investeringer i fiberinfrastruktur. Fibernettet er bygget til gigabit-hastigheder og vil uden problemer kunne håndtere den store stigning i datatrafik mange år frem, fortæller Christian Berg, der er chefkonsulent i Dansk Energi:

- Det giver Danmark et stærkt kort på hånden i den nye digitale økonomi.

Siden 2005 har danske energiselskaber investeret mere end 12 mia. kroner i udbygning af fibernet. Selskaberne investerer i gennemsnit sammenlagt 1,7 mia. kroner årligt.  Over én mio. husstande og virksomheder har i dag fiberadgang – og cirka 450.000 virksomheder og husstande er tilsluttet. Det svarer til, at hver femte bredbåndsforbindelse i Danmark i dag er fibernet til hjemmet. Til sammenligning gælder det på europæisk plan blot to ud af 50 bredbåndsforbindelser.

- Fibernettet har igennem flere år været den hurtigst voksende bredbåndsteknologi, og den udvikling vil uden tvivl fortsætte de kommende år. Stigende brug af streaming og flere og flere digitale enheder i de danske hjem er med til at drive udviklingen frem, udtaler Christian Berg, chefkonsulent i Dansk Energi.