Fibernet

Efterlysning: Langsigtet plan for den digitale infrastruktur

Danskere er digitale storforbrugere. Men Danmark er ikke i mål med at sikre hurtigt bredbånd til alle. For at udrydde sorte huller i mobil- og bredbåndsdækningen er kommuner og regioner flere steder i landet gået sammen om at fremme udviklingen.

Læsø Kommune indgår i et projekt med Region Nordjylland og regionens øvrige kommuner, som skal styrke mobil- og bredbåndsdækningen til gavn for bosætning, erhvervsliv og turisme i regionen. Samme udvikling er i gang i Region Sjælland og Region Midtjylland. Det skriver Ritzau fredag 25. marts. 

- Det handler om blandt andet om, at kommuner og regioner kan aftale nogle fælles retningslinjer for nedgravning af digital infrastruktur, så energiselskaberne kan komme hurtigere og mere bredt ud med fibernet til borgere og virksomheder i Danmark, siger telepolitisk branchechef i Dansk Energi, Thomas Woldiderich. 

Men i lyset af, at digitaliseringen sniger sig ind i alt, efterlyses en sammenhængende og langsigtet plan for den digitale infrastruktur ligesom på energiområdet.

- Det er en forudsætning for at udnytte det store vækstpotentiale i den altomfattende digitalisering, at den digitale infrastruktur er i verdensklasse og dækker hele landet, udtaler Thomas Woldiderich.

EU’s Kommissær for den digitale økonomi, tyske Günther Oettinger, har for nyligt løftet sløret for en langsigtet vision for et digitalt Europa i 2025 – under parolen ’We need the Gigabit infrastructure for the Gigabit economy’. I 2025 skal EU bygge på gigabit-hastigheder som skal bane vej for en ny generation af digitale tjenester, nye forretningsmodeller og vækstmuligheder, som skal gøre Europa til en førende digital økonomi i verden.

- EU’s nye vision for et digitalt Europa i 2025 bekræfter, at de regionale energiselskaber har set helt rigtigt med deres langsigtede udrulning af fibernet til borgere og virksomheder i store dele af Danmark. Vi håber, at regeringen følger op med en tilsvarende vision for Danmark, afslutter Thomas Woldiderich.