NyhedAnholt-parken

Danske virksomheder på forkant med grøn omstilling

Danske virksomheder har taget handsken op, når det kommer til at sænke CO2-udslippet og skubbe på for den grønne omstilling. Det viser gennemgang af de 20 største danske virksomheders CSR-rapporter samt data fra FNs virksomhedsprogram, Global Compact.

En gennemgang af danske virksomheders CSR-rapporter viser, at 15 ud af de 20 største danske virksomheder har konkrete målsætninger for at nedbringe deres CO2-udslip, bruge mere vedvarende energi eller at blive bedre til at producere mere med mindre energi.
 
Ud af de 15 virksomheder med konkrete mål er 9 direkte på linje med – eller endnu mere ambitiøse – end de tilsvarende europæiske målsætninger for 2020.
 
Eksempelvis har LEGO, Danmarks 15. største virksomhed målt på omsætning, sat mål om at basere 100 procent af sin produktion på vedvarende energi i 2020. Det mål har koncernen allerede nået i 2017, blandt andet gennem direkte investeringer i to havvindmølleparker.
 
Novo Nordisk, der har sat det samme mål, nåede 78 procent vedvarende energi i 2016, viser koncernens årsrapport. Og i A.P. Møller – Mærsk, der er Danmarks suverænt største virksomhed målt på omsætning, har man nedbragt CO2-udledningen per container med 42 procent med mål om at nå 60 procent i 2020.
 
- De fleste virksomheder tænker i dag over, hvordan de kan bruge grønnere energi og bruge energien bedre. Det er selvfølgelig et udtryk for, at de tænker globalt og på fremtiden. Men det er ofte også udtryk for benhård forretning. Hvis du er effektiv og grøn, kan du sænke priserne og vinde markedsandele, fortæller Anders Stouge, vicedirektør i Dansk Energi.
 
For en række af de største danske virksomheder er der videre en helt naturlig grund til fokus på energi. Fire af de 20 største, DONG Energy, Vestas, Danfoss og Grundfos, producerer nemlig alle energi eller energiprodukter. Alle fire har taget ambitiøse skridt til at nedbringe brugen af fossile brændsler.
 
- Vi kan samtidig se, at mange virksomheder tænker i kundepleje, når de bliver mere grønne. Når flere virksomheder og forbrugere går op i at produkter er mindre klimabelastende, kan det også give øget omsætning at vise, man gør noget for den grønne omstilling, fortæller Anders Stouge.
 
I 1999 indstiftede FN Global Compact-programmet for virksomheder, byer og NGO’er, der påtager sig et lokalt og globalt ansvar, ved bl.a. at modarbejde korruption, miljøproblemer og klimaforandringer. Også her er danske virksomheder flot repræsenteret.
 
Ud af 9.500 små og store virksomheder, der deltager i programmet, er 308 danske, herunder 17 af de 20 største virksomheder. Dermed er Danmark nummer otte på listen lige efter USA med 327 virksomheder.