Nyhed

Finansminister: Elafgiften rammer danskerne lige så hårdt som skatten på løn

En nedsættelse af elafgiften vil være supergodt, lød det fra Dansk Folkepartis Peter Skaarup, da der onsdag blev holdt konference på Christiansborg om, hvordan vi skaber vækst i Danmark. Fokus var på erhvervslivets rammevilkår, og ud over en sænket elafgift var prioritering af forskning og uddannelse højt på ønskelisten hos de fem erhvervsorganisationer bag konferencen.

Elafgiften indbringer årligt 16 milliarder kroner til statskassen, men beregninger viser, at vi ville vinde 5 milliarder kroner ved at fjerne elafgiften. Reelt ville tabet for statskassen altså kun blive 11 milliarder. Det forklarede Lars Aagaard på konferencen 'Hvor skal væksten komme fra?', hvor de fem erhvervsorganisationer Landbrug & Fødevarer, Lægemiddelindustriforeningen, Danske Rederier, Horesta og Dansk Energi satte rammevilkår for erhvervsliv og de mennesker, der får det til at fungere, til debat.

Udover forskning og uddannelse var skattespørgsmålet fremme i debatten, og helt konkret blev elafgiften nævnt som et eksempel på, hvordan vi har fået indrettet os, så vi hæmmer væksten fremfor at fremme den.

- Elafgiften rammer danskerne bredt og lige så hårdt som skatten på løn. Alle afgifter er skatter på løn, slog Kristian Jensen fast. 

At elafgiften rammer bredt, betyder dog ikke, at den har samme effekt som indkomstskatten, påpegede Lars Aagaard:
 
- At hæve indkomstskatten lidt er bedre end en så forvridende skat som elafgiften, så mit ønske er, at vi får indrettet skattesystemet rationelt, så vi ikke bliver fattigere end nødvendigt som samfund.

Finansministeren ville ikke løfte sløret for, om den kommende uges bud på finanslov og skattereform vil indfri Dansk Energis ønsker, og det kræver da også 90 mandater i Folketinget. Og Dansk Folkepartis Peter Skaarup opfordrede til, at forventningerne ikke bliver for høje:

- Ikke for at være lyseslukker, men Finansministeret vil som regel gerne have tingene finansieret. Jeg vil meget gerne være med til at sænke skatte og elafgifterne - det kunne være supergodt. Men vi skal vælge, og vi kan ikke det hele, lød det fra Peter Skaarup.