Indblik

Indblik

Med "Indblik" leverer Dansk Energi sit indspark til debatten i energisektoren.

Onsdag fremlægger EU-Kommissionen den længe ventede vinterpakke for energiunionen. Pakken rummer lovforslag inden for energimarked, vedvarende energi og energieffektivitet. Samlet er der tale om den største energipolitiske begivenhed i EU i mange år.

Det svenske energitilsyn, Energimarknadsinspektionen (EI), udgav i juni rapporten ’Overføringsbegrænsninger mellem Norden og Tyskland’. Den er en analyse af de massive begrænsninger, der er på udlandsforbindelserne fra især Jylland til Tyskland og Sverige til Tyskland.

Når Kina gerne vil lære af Danmark, zoomer de især ind på en kurve. Det er grafen, der viser, at vi har haft et stigende BNP og et stabilt energiforbrug. Det er bærende for den danske fortælling om, at vi siden 1973 er blevet førende i, at økonomisk vækst ikke behøver være lig større energiforbrug.

Storbritannien har udvidet sit elmarked og har gennemført det første udbud af kapacitet for at sikre sin forsyningssikkerhed. Årsagen er, at den britiske forsyningssikkerhed er under pres på grund af en blanding af prispres fra vedvarende energi og en aldrende kraftværkspark.

I dag leverer det danske elnet en overbevisende vare med en leveringssikkerhed i 2013 på 99,997 procent. Men hvis det høje niveau skal fastholdes, skal vi hen over det gab på 4 milliarder kroner i manglende investeringer, som tegner sig. Den pukkel skyldes dels reguleringen, dels at betydelige dele af elnettet fra den hastige udbygning i 1960’erne og 1970’erne er ved at være modne til udskiftning.