Indblik

Energi til Vækst

Danmark har fået verdens mest ambitiøse energipolitik. Til de ambitioner er knyttet store forventninger om vækst. Men den vækst er ikke givet med energiforliget alene. Danmark bliver ikke nødvendigvis rigere af, at vi omstiller vores energiforsyning til langt mere vedvarende energi. Derfor har Dansk Energi i samarbejde med 53 topchefer udarbejdet 10 konkrete bud på energivækst.

På energiområdet har vi mål for alt fra biogas og vindkraft til energibesparelser. Men vi har ingen mål for arbejdspladser, for hvor store investeringer vi vil tiltrække, eller hvor mange nye virksomheder, vi ønsker, skal opstå af den grønne omstilling. Vi skal have formuleret en ny offensiv og ambitiøs grøn vækstdagsorden med klare politiske målsætninger.
Mulighederne er store, men det er truslen også. Muligheden er et globalt milliardmarked og 34.000 nye, danske job og et Danmark som verdens førende energituristattraktion.

Truslen er, at vi investerer massivt i den grønne omstilling og i udviklingen af nye teknologier, og andre nationer høster guldet. Danmark står langt fra alene med ønsket om at forandre sin energiforsyning. Mange nationer ønsker billigere energi, en sikker forsyning og ny infrastruktur og der bliver postet store summer i nye energiteknologier, forskning og udvikling. Det danske, grønne forspring skrumper.

Samtidig er det en stor svaghed, at dansk energipolitik er et kludetæppe af politikområder, der er designet til en fossilafhængig tidsalder. Det skal i stedet designes til den fossilfri tidsalder, vi står på tærsklen til.

Derfor gælder det ikke bare om at implementere ny vedvarende energi. At forløse mulighederne i den grønne omstilling kræver nye samarbejdsmønstre, nedbrydelse af branchegrænser og det kræver en ny masterplan for Danmark som grøn vækstnation.

Dansk Energi har samlet 53 topchefer fra industrien, energiselskaberne, transportsektoren, den finansielle sektor og fra forskningsverdenen i tre netværk for at finde vejen til at forløse mulighederne. Vi har blandt andet forestillet os et Danmark, der har verdens mest energieffektive bilpark. Et Danmark, der har verdensrekord i vedvarende energi. Et Danmark med verdens mest energieffektive bygninger. Et Danmark som førende smart grid-eksportnation.

For at gøre vision til virkelighed har de danske topchefers analyse udpeget fire vigtige indsatsområder på vejen mod vækst:

  • Vi skal motivere kunderne
  • Vi skal gøre markederne større end Danmark
  • Vi skal belønne investeringer
  • Vi skal styrke innovationen.

Det er vores bud på, hvordan vi kan skabe Energi til Vækst.