KinaKinagade

Verden vil lytte med spænding til, hvad Kinas vicepremierminister Zhang Gaoli siger i sin tale på FN’s klimatopmøde i New York i dag. Kina er verdens suverænt største CO2-udleder, og kineserne har nu også overhalet europæerne, hvad angår CO2-udledning pr. indbygger. Det giver stof til eftertanke, når de presserende klimaproblemer skal håndteres, mener Dansk Energi.

Kinas kolossale storbyer, massive industri og lige så enorme problemer med luftforurening peger alt sammen på, at der bør være et stort marked for dansk energiteknologi. Alligevel fylder den danske eksport af energiteknologi til Kina ikke meget. Vi skal være opmærksomme på, hvordan vi argumenterer for danske produkter, lyder det fra Danmarks ambassadør Friis Arne Petersen, der også kan opleves på Energiens Topmøde den 11. juni.

Når Dronning Margrethe og Prinsgemalen tager på statsbesøg i Kina den 24.-28. april, kan de blive udsat for en luftforurening, de næppe har oplevet ret mange gange før. I Beijing og Shanghai vil regentparret og den medfølgende danske erhvervsdelegation givet vis også høre en del om, hvordan kineserne vil løse problemerne med den dødbringende luft i storbyerne.

Kina er et spændende og anderledes land, og der er mange gode grunde til at gæste landet som turist. For forretningsfolk blandt andet inden for energi er der mindst 1,3 milliarder grunde til - med åbne sanser og uden fordomme - at sætte sig ind i, hvad der foregår i ‘Riget i Midten’.

Interview: Martin Lidegaard kalder det ’eventyrligt’, at topledelsen fra et land med 1,3 mia. mennesker lytter til erfaringerne fra et land med blot 5,5 mio. indbyggere. Flere års samarbejde skal nu udmønte sig i konkrete eksempler på grøn omstilling – med dansk erhvervsliv som aktive deltagere.