Varmepumpe

Værd at vide om varmepumper

Et godt råd er at du aldrig må købe en varmepumpe over telefonen. Få i stedet dit hus tjekket og gennemgået af en fagmand, så du får den bedst mulige vejledning i processen. For at få størst mulig udbytte af et varmepumpeanlæg er det nemlig vigtigt, at dimensionering, installation og vedligeholdelse foretages korrekt.

For at sikre dette blev VarmePumpeOrdningen (VPO) etableret i 1994 af varmepumpebranchen. Når du har besluttet dig for at en varmepumpe er en løsning der passer dig, så skal du gå ind på VarmepumpeOrdningen, og finde en konsulent på listen over VPO-ordningens installatører.
 
Tjek af klimaskærm og varmesystem
Når du har fundet din energirådgiver, så er det vigtigt, at energirådgiveren tjekker såvel klimaskærmen i dit hus og varmesystemet (radiatorer og rør). Hvis huset er dårligt isoleret, vil det betyde, at huset skal efterisoleres. Det kan også komme på tale at nogle af radiatorerne skal udskiftes. Årsagen er at en varmepumpe yder bedst ved lavtemperatur. Det betyder at ældre radiatorer typisk fra før 1960, vil have en for lille overflade til at sikre, at huset kan opvarmes ordentligt. Hvis huset er dårligt isoleret, skal det isoleres, så det sikres, at varmetabet gennem mure og vægge ikke er for stort og boligen derved bliver svært at opvarme. En god energirådgiver kan fortælle, hvor meget isolering du har behov for.

Energirådgiveren kan også bidrage med at afgøre, hvilket anlæg, der passer til den enkelte bolig. Varmepumpers effektivitet er betegnet ved nyttevirkningsgraden eller effektfaktoren (COP – Coefficient Of Performance) og nyttevirkningsgraden er afhængig af selve varmepumpen og det tilsluttede varmesystem. Typisk er årsnyttevirkningsgraden højere med gulvvarme end ved radiatorer. Man skal være opmærksom på, at der er krav til varmepumpers effektivitet er opdelt efter anlæggenes størrelse og efter, om de skal tilsluttes radiatorer eller gulvvarme.