EU-VALG

100 dage til valg til Europa-Parlamentet: Her er den grønne guide

Den grønne omstilling står højt på vælgernes og kandidaternes dagsorden til det kommende valg til Europa-Parlamentet. Green Power Denmarks chef for public affairs i Danmark og EU giver en klima- og energiguide til valget.

EU Parlamentet

Danskerne skal 9. juni vælge, hvilke 15 politikere, der skal repræsentere dem i Europa-Parlamentet de kommende fem år. Foto: Europa-Parlamentet

Ole Rydahl Svensson, afdelingschef, Public Affairs EU & DK
– Det her er Europas og klimaets vigtigste valg. Om 100 dage vælger Danmark og resten af Europa det sidste parlament, der kan få os i mål med den EU’s ambition om 55 procent CO2-reduktion i 2030, siger Ole Rydahl Svensson, der er Green Power Denmarks chef for public affairs i Danmark og Europa. Foto: Jeppe Carlsen

Der er 100 dage til, at danskerne skal sætte kryds på stemmesedlen til valget til Europa-Parlamentet. En måling blandt vælgerne, som Epinion har lavet for DR og Altinget, viser, at miljø og klima er det vigtigste emne, som de kommende europa-parlamentarikere bør tage sig af. Energisikkerhed kommer ind på en 6. plads.

 Det her er Europas og klimaets vigtigste valg. Om 100 dage vælger Danmark og resten af Europa det sidste parlament, der kan få os i mål med den EU’s ambition om 55 procent CO2-reduktion i 2030, siger Ole Rydahl Svensson, der er Green Power Denmarks chef for public affairs i Danmark og Europa.

Han peger her på tre ting, som du skal holde øje med, og én klar opfordring til de kommende danske europa-parlamentarikere.

  1. Går EU i bakgear på grønne ambitioner?
    Det første, du skal holde øje med er, om Europa begynder at gå i bakgear på de grønne ambitioner.

    De sidste fem år har været præget af rigtig mange gode, grønne lovgivningspakker. Men vi oplever nu, at der så småt bliver sat spørgsmålstegn ved, om det går for hurtigt med at få lavet omstillingen til elbiler – og om klimakravene generelt er for store.

    Der er det vigtigt for os at sige, at strøm fra vindmøller og solceller kan sikre os en grønnere, billigere og mere sikker fremtid. Derfor er det vigtigt, at vi holder fokus på de høje grønne ambitioner i EU.
  2. Holder Europa-Parlamentet Kommissionen i ørerne?
    Den anden ting, du skal holde øje med, er, om det nye Europa-Parlament er gode nok til at holde Europa-Kommissionen i ørerne.

    Under energikrisen så vi, at et af de tricks, som Europa-Kommissionen begyndte at bruge, var at skære Europa-Parlamentet ud af lovgivningsprocessen. Det kan lyde lidt teknisk, men det handler om, at kvaliteten i lovgivningen bliver bedre, når Europa-Parlamentet er inde over.

    Så vi skal have nogle Europa-Parlamentarikere, som formår at bide sig fast i bordkanten og kan forhandle ambitiøse, grønne målsætninger ind i den europæiske lovgivning.
  3. Hvordan tackler EU øget grøn konkurrence fra øst og vest?
    Og så er det vigtigt at have fokus på den grønne industripolitik i EU.

    Vi kan se, at konkurrencen stiger fra både øst og vest. Der bliver sat ind med massiv statsstøtte, og vi kan se en masse eksempler på unfair konkurrence.

    Det er vigtigt for Europa, at vi fortsat er førende på både at designe, udvikle og opfinde grøn teknologi - men også at producere og sælge til resten af verden. Derfor skal vi have en ambitiøs, grøn industripolitik i Europa. Det skal også være på dagordnen de næse fem år.


Opfordring: Meld jer ind i energi- og industriudvalget
– Stedet, hvor alle de her politiske slåskampe vil foregå, bliver i Europa-Parlamentets energi- og industriudvalg. Derfor er det også rigtig vigtigt, at vi får så mange danske europa-parlamentarikere til at melde sig ind i udvalget som muligt. Herfra skal der lyde en opfordring til at gøre dét – og så et ønske om en rigtig god valgkamp til alle kandidaterne, lyder det fra Ole Rydahl Svensson.

Vær med på Topmøde 2024, hvor Green Power Denmark samler de 11 spidskandidater til Europa-Parlamentsvalget i en højspændt debat om den grønne omstilling i Europa.

ELEKTRISK EUROPA
23. maj kl. 13.00-19.00
K.B. Hallen

Europa står foran store valg: Vælger vi den elektriske vej, der fører os mod klimamålet – eller fortsætter vi som hidtil? Hvilke politikere vælger vi til at være Danmarks stemmer i Europa? Hvem sikrer bedst et grønt Europa med rød-hvide aftryk? Vær med, når Green Power Denmark samler energisektoren og inviterer til Topmøde om et elektrisk Europa og debat mellem spidskandidaterne til årets valg til Europa-Parlamentet.

Emne

Nyheder direkte i din indbakke?