Denne artikel er fra før Green Power Denmark blev dannet og er udgivet af enten Dansk Energi, Dansk Solkraft eller Wind Denmark.

VEDVARENDE ENERGI

2018 satte rekord i solenergi

2018 bød på den største elproduktion fra sol nogensinde og blev det tredjebedste vindår gennem tiderne. Dansk Energi kigger tilbage på energiåret, der gik.

En sommer med fuld blus på solen betyder, at solenergi i 2018 udgjorde 2,8 procent af vores elforbrug. Det er rekord.

2018 gav os 25 procent mere sol end i 2017: fra 768 GWh til 961 GWh for året som helhed. Alene maj, juni og juli gav os 40 procent mere sol end de samme måneder året før.

Største elproduktion fra sol nogensinde

Der blev også blæst en masse vind ind i vores energisystem. Vind dækkede 40,8 procent af Danmarks elforbrug, hvilket er det tredjebedste vindår nogensinde.

– 2018 satte endnu engang en tyk streg under, at den strøm, som flyder ud af stikkontakten, bliver stadig grønnere, siger Torsten Hasforth, seniorøkonom i Dansk Energi.

Vindstille sommer med vedvarende energi

Den varme og vindstille sommer, som sendte mange danske vindmøller på ferie, har ikke haft den store indflydelse på mængden af vedvarende energi i danskernes elforbrug. I juli 2018 blev der produceret 19 procent mindre strøm fra vindenergi i Danmark sammenlignet med juli 2017, men der var stadig masser af vedvarende energi i vores elforbrug. I 2018 kom 68 procent af strømmen i vores stikkontakter fra vedvarende energi.

2018 satte endnu engang en tyk streg under, at den strøm, som flyder ud af stikkontakten, bliver stadig grønnere.
Torsten Hasforth, seniorøkonom i Dansk Energi.

Den manglende sommerbrise har ikke betydet ekstra stor udledning af CO2. I 2018 udledte vores elforbrug 208 g CO2/kWh. Det er en smule mere end sidste år, men stadig en halvering på ti år.

– I mangel på snurrende vindmøller i sommeren, har vi brugt vedvarende energi fra vores nabolande i stedet. Udvekslingen af elektricitet mellem os og vores nabolande er netop det, der sikrer, at strømmen kan forblive grøn, selv når vinden ikke blæser så meget herhjemme, siger Torsten Hasforth.

Faldende priser på grøn energi

Mens andelen af vedvarende energi i vores elforbrug vokser, falder priserne på den grønne energi. I 2018 afholdt regeringen det første teknologineutrale auktion, hvor vind og sol har konkurreret direkte mod hinanden.

Resultatet af auktionen viser, at vedvarende energi snart kan klare sig uden støtte. 2,28 øre per kilowatt-time udover markedsprisen på el de næste 20 år, koster det at opstille ny grøn energi i form af vindmøller og solceller.

Chefkonsulent i Dansk Energi Kristine Grunnet siger, at resultatet sætter en fed streg under, at landvind og sol, der allerede leverer mere end 30 procent af vores elforbrug, er de to billigste grønne energikilder i dag - trods store prisfald på for eksempel havvind.

– Min forventning er, at landbaseret vedvarende energi snart vil blive stillet op helt uden økonomisk støtte. Det har udviklet sig til en rentabel investering, der har en stor og stadigt stigende rolle i den grønne omstilling, siger Kristine Grunnet.

Opdateret 8. januar, hvor vi rettede tallet for forskellen på vindproduktionen mellem juli 2017 og juli 2018.

Nyheder direkte i din indbakke?