Denne artikel er fra før Green Power Denmark blev dannet og er udgivet af enten Dansk Energi, Dansk Solkraft eller Wind Denmark.

CORONAKRISE

5 aftryk fra coronakrisen på energisektoren

Coronakrisen har vendt op og ned på samfundet – og den alvorlige virus har også haft indflydelse på energibranchen.

Grønnere strøm

Coronakrisen har haft en markant effekt på CO2-indholdet i elforbruget. I april udledte el 150.000 ton mindre CO2 i forhold til april sidste år. Det vil sige, at CO2-indholdet i en forbrugt dansk kWh er faldet med 30 procent, viser tal fra Dansk Energi. Årsagen er, at krisen har påvirket det tyske elforbrug i nedadgående retning, så tyskerne har droslet en del af deres kulproduktion ned.

Mindre elforbrug

Nedlukningen af Danmark har betydet, at elforbruget er faldet med 16 procent i marts og april. Det viser tal fra Energinet. Det lavere elforbrug ses især inden for kultur og fritid samt hoteller og restaurationer, som bruger henholdsvis 57 procent og 35 procent mindre strøm. I begyndelsen af coronakrisen steg elforbruget i husholdninger, men det er siden faldet, hvilket skyldes højere temperaturer og flere lyse timer.

Billige CO2-kvoter

Priserne på de CO2-kvoter, som er et nøgleinstrument i EU’s grønne omstilling, har lidt stærkt under den lock-down, der har ramt Europa i bekæmpelsen af coronavirussen og sat økonomierne i stå. Kvoterne, der ellers møjsommeligt var kravlet op på 24 euro/ton efter mange år i dørken i kølvandet på finanskrisen, faldt i begyndelsen af coronakrisen med en tredjedel til 15-16 euro/ton. Det var det laveste siden sommeren 2018.

Høj forsyningssikkerhed

Coronakrisen har ikke truet Danmarks høje forsyningssikkerhed af el. Selskaberne har dog været nødt til at ændre arbejdsgange for at sikre, at sygehuse, virksomheder og husstande har stabil strøm i kontakten. For eksempel sidder driftsvagterne normalt sammen i kontrolrummene og overvåger elnettet. Men på grund af coronakrisen er der kun en person til stede ad gangen, og så holder de kontakt online til kollegerne på hjemmearbejdspladserne.

Større trafik på fibernettet

Fjernundervisning, virtuelle arbejdsmøder og videokonsultationer med lægen er blevet normalen i en unormal hverdag. Det har betydet, at trafikken på internettet i Danmark er steget med op til 40-50 procent. Derfor oplever energiselskaberne, som i mere end ét årti har udrullet fibernet til hele Danmark, et øget forbrug af data på fibernettet. Men nettet håndterer de store datamængder uden problemer. Det er nemlig bygget til et langt højere dataforbrug, end det vi oplever nu.

Artiklen er oprindeligt skrevet til Magasinet Energi

Nyheder direkte i din indbakke?