Denne artikel er fra før Green Power Denmark blev dannet og er udgivet af enten Dansk Energi, Dansk Solkraft eller Wind Denmark.

DIALOGOPLÆG

En åben invitation til at skabe fælles sprog om grøn energiomstilling

Dansk Energi og Energinet har sammen udarbejdet et dialogoplæg om etablering af et Data Space for energi og forsyning. Det blev præsenteret fredag - med en åben invitation til flere aktører om at skabe et fælles sprog.

Energinet og Dansk Energi præsenterede på et webinar fredag et dialogoplæg om et såkaldt Data Space for energi og forsyning. Og inviterede til at deltage.

Visionen med et Data Space er, at både energiproducenter og -leverandører, store energi-forbrugere og i sidste ende også private husholdninger på en sikker måde stiller deres data til rådighed. Sådan kan vi som samfund sikre os det digitale overblik, en effektiv grøn omstilling kræver.

– Det her er starten på en rejse. Vi ønsker med oplægget at starte en dialog mellem alle de sektorer, der er involveret i den grønne omstilling: El, varme, affald og gas. Vi skal samle op på viden sammen – og når vi kigger på tværs af siloerne, udnytte de digitale ressourcer, sagde viceadm. direktør Anders Stouge fra Dansk Energi.

Vi ønsker med oplægget at starte en dialog mellem alle de sektorer, der er involveret i den grønne omstilling: El, varme, affald og gas.
Anders Stouge, viceadm. dir., Dansk Energi

Adm. direktør Thomas Egebo fra Energinet kaldte udveksling af digitale oplysninger for den lim, der skal få den grønne elektrificering til at hænge sammen.

– Kogt helt ned kan man sige, at fremtidens energisystem bliver meget mere kompliceret. Derfor bliver adgang til digitale løsninger og deling af data afgørende for at sikre fleksibilitet og skabe nye forretningsløsninger.

I den efterfølgende tekniske gennemgang af dialogoplægget blev der lagt op til, at et Data Space for Energi og Forsyning skal være et partnerskab på tværs af myndigheder, virksomheder og borgere. Et sprog og et sæt spilleregler der sikrer, at alle energileverandører og -forbrugere kan dele de data, de hver især har.  Flere gange blev det understreget, at oplægget ikke handler om at etablere en stort, central datahub. Tværtimod er ideen at skabe mulighed for at koble og udveksle så mange decentrale data som muligt. På tværs af sektorer.

– Vi ønsker at sikre, at så mange som muligt til enhver tid kan have et overblik over produktion og forbrug – og på den måde gøre den grønne omstilling mest effektiv. Og det er vigtigt at slå fast, at vi ikke har en fast køreplan. Vores udspil skal ses som et reelt oplæg til dialog, slog Anders Stouge fast.

Energinet og Dansk Energi inviterer i januar til en bred drøftelse af dialogoplægget.

Se eller gense webinaret

Nyheder direkte i din indbakke?