Denne artikel er fra før Green Power Denmark blev dannet og er udgivet af enten Dansk Energi, Dansk Solkraft eller Wind Denmark.

Fleksibilitet

Billigere netadgang effektiviserer elnettet

Gode erfaringer med at lade kraftvarmeværker med elkedler og varmepumper have såkaldt 'begrænset netadgang' kan komme andre store elkunder som lynladestationer og industrivirksomheder til gode. En billigere tilslutning mod at nøjes med mindre kapacitet indimellem kan være en genvej for dem, der hurtigt vil skrue ned for især russisk naturgas.

For at gøre den grønne omstilling billigere end ellers tilbyder de danske elnetselskaber, at kraftvarmeværker kan nettilslutte elkedler og varmepumper med såkaldt 'begrænset nedgang'. Også eksempelvis lynladestationer til elbiler, industrier og Power-to-X-anlæg på op til 80-100 MW kan spare tilslutningsbidrag, hvis de kan leve med visse begrænsninger på deres nye anlæg på 10-60 kV-nettet.

- Erfaringerne med begrænset netadgang er fine, siger afdelingsingeniør Michael Møller fra RAH Service, der de seneste år har haft en god håndfuld fjernvarmekunder med begrænset netadgang på elnettet i Vestjylland.

Med en aftale om begrænset netadgang kan varmeværker og industrier slippe for at betale et mærkbart tilslutningsbidrag. Til gengæld kan disse net-kunder få begrænset deres forbrug i kortere eller længere perioder. Et anlæg med en kapacitet på 10 MW må i ny og næ nøjes med fx syv, fem eller måske nul MW.    

Begrænset netadgang er et vigtigt værktøj til at udnytte den eksisterende netkapacitet tættere til grænsen, så de samlede omkostninger ved den grønne omstilling reduceres.
Jørgen S. Christensen forsknings- og teknologidirektør i Dansk Energi

Ideen med en aftale om begrænset netadgang er, at den skal forebygge udvidelse af elnettet, så den eksisterende kapacitet udnyttes bedre, forklarer forsknings- og teknologidirektør Jørgen S. Christensen fra Dansk Energi.

- Begrænset netadgang er et vigtigt værktøj til at udnytte den eksisterende netkapacitet tættere til grænsen, så de samlede omkostninger ved den grønne omstilling reduceres, siger han.

Bud på omfanget af neddrosling

Forud for en aftale om begrænset netadgang forbereder det enkelte netselskab sig ved at lave analyser af, hvor i elnettet der kan være begrænsninger. Disse varighedskurver beskriver den aktuelle drift af det relevante kabel eller den 60/10 kV-transformerstation, det nye anlæg kommer til at høre under.

Netselskabet beregner eksempelvis også hvor mange af årets 8.760 timer, en neddrosling ville have drejet sig om i det forgangne år. Varighedskurverne har udelukkende historisk værdi, for vilkårene kan hurtigt ændre sig, hvis der kommer andre kunder på den del af nettet, det drejer sig om.

- Inden kunden og vi skriver under på en aftale, tager vi som regel et møde, hvor leverandøren til varmepumpen eller elkedlen eventuelt også deltager. På mødet beskriver vi princippet bag begrænset netadgang, så alle ved, hvad det handler om, fortæller Michael Møller.

Intakt forsyningssikkerhed

Varmeværker kan typisk producere varmt fjernvarmevand på flere forskellige måder, så brug af elektricitet i elkedler og varmepumper bliver suppleret med afbrænding af gas, biomasse eller solvarme. Forsyningssikkerheden i forhold til fjernvarmekunderne kan altså være intakt trods en større eller mindre begrænsning.

Rent teknisk foregår et samarbejde mellem et elnetselskab og en kunde ved, at der for kundens regning installeres styringsudstyr (en RTU) på elkedlen/varmepumpen.

Hvis netselskabet konstaterer, at der er behov for at begrænse effekten, sender det et signal fra sit Scada-system til kundens Scada-system om, at ’nu må I kun bruge et vist antal megawatt’. Herefter genindkobles anlæggene, når der igen er ledig kapacitet i elnettet.

- Det virker, selv om der selvfølgelig kan være små tekniske problemer, konstaterer Michael Møller.

Lang leveringstid på transformere

RAH har ikke endnu oplevet, at kunder med begrænset netadgang har ønsket at ændre kontrakt til fuldt leveringsomfang. Michael Møller oplyser, at det kan lade sig gøre, men at det ikke kan ske fra den ene dag til den anden.

- Det kræver, at vi udbygger nettet, siger Michael Møller og påpeger, at der i øjeblikket er op til halvandet års leveringstid på 60/10 kV-transformere. Hvis det ’kun’ drejer sig om at trække et nyt 10 kV-kabel, kan ændringen ske hurtigere.

Set fra et kundeperspektiv kan begrænset netadgang altså være til gavn for eksempelvis kraftvarmeværker, der hurtigt vil drosle ned på deres forbrug af (russisk) naturgas ved at investere i elektrisk teknologi.

- Med begrænset netadgang oplever kunderne typisk at kunne tilsluttes hurtigere til elnettet, end hvis der først skal bygges ny netkapacitet for at kunne servicere dem med fuld netadgang, påpeger Jørgen S. Christensen, der vurderer, at begrænset netadgang kan være interessant for mange flere nye brugere af elnettet.

- Kunder som har et forbrug, der kan forskydes i tid på grund af indbygget lagring - såsom opvarmning og køling - bør bestemt overveje begrænset netadgang ved nytilslutning, siger Jørgen S. Christensen.

Også en mulighed for VE-producenter

Begrænset netadgang er en mulighed for forbrug af elektricitet, men det kan også snart blive en overvejelse værd for producenter. Dansk Energi planlægger at anmelde et nyt element i en ny model for producentbetaling for brug af elnettet til Forsyningstilsynet.

Det vil gøre det muligt at nettilslutte vindmøller, solceller og andre produktionsanlæg med begrænset netadgang mod, at der kan ske en nedjustering af produktionen, hvis elnettet er udfordret på sin kapacitet.

Få mere at vide om begrænset netadgang

Dansk Energi har udarbejdet en stribe vejledninger om vilkår for tilslutning til og brug af elnettet. En standardvejledning med vilkår og betingelser for tilslutning med begrænset netadgang udgør sammen med ’Nettilslutningsaftale for tilslutning med begrænset netadgang’ de samlede vilkår for tilslutning med begrænset netadgang.

Fjernvarmeværker og industrier skal kontakte deres lokale netselskab for at høre mere om deres tilslutningsbestemmelser.

Læs standardvejledningen

...

 

Nyheder direkte i din indbakke?