Denne artikel er fra før Green Power Denmark blev dannet og er udgivet af enten Dansk Energi, Dansk Solkraft eller Wind Denmark.

AFGIFTER

Den Blå Planet drukner i høje elafgifter

Corona-krisen koster dyrt på bundlinjen for en række kulturinstitutioner. Den Blå Planet skærer bredt i sine omkostninger, men elforbruget til pumper og rensning af vand koster dyrt. Der er udsigt til blodrøde tal i regnskabet.

Den Blå Planet i Kastrup lægger akvarier til hammerhajer og oddere, rokker og torsk, elektriske ål og søanemoner. Disse og mange andre unikke skabninger har udover mad brug for stabile temperaturer og rent vand. Det kræver meget så el, at Den Blå Planet har årlig en elregning på 7,5 millioner kroner.

Vi betaler 4,7 mio. kr. i elafgift, så elafgiften er større end prisen for el. Alle zoologiske haver bruger meget strøm, og akvarier bruger rigtig meget. På Den Blå Planet har vi fisk fra alle verdens have, så vi bruger rigtig rigtig meget el, siger adm. direktør Jon Diderichsen fra Den Blå Planet, Danmarks Akvarium.

Jon Diderichsen, direktør, Den Blå Planet
– Jeg vil gerne understrege, at vi selvfølgelig gerne vil betale for den strøm, vi bruger, men vi vil gerne fritages for den økonomiske belastning, den høje elafgift giver os, siger Jon Diderichsen, direktør, Den Blå Planet.

På grund af corona-krisen forventer Den Blå Planet 200.000-225.000 færre gæster i år, hvilket næsten svarer til en halvering i forhold til det normale niveau på lidt over 525.000 om året. Færre gæster er lig med færre indtægter, så Den Blå Planet forventer et 2020-regnskab med blodrøde tal trods gavnlige hjælpepakker.

Derfor appellerer Den Blå Planet til regeringen og Folketinget om at reducere elafgiften til EU’s minimumsniveau for zoologiske haver/akvarier. Med en elafgift på 0,4 øre/kWh vil de blive sidestillet med Tivoli og andre forlystelsesparker.

– Det vil være en meget stor hjælp. Vi er en erhvervsdrivende fond, der formidler en masse viden til børn og voksne, men vi har kun penge i kassen til lidt ind i 2021, siger Jon Diderichsen og oplyser, at elafgiften svarer til entreindtægter for ca. 40.000 gæster.

– Jeg vil gerne understrege, at vi selvfølgelig gerne vil betale for den strøm, vi bruger, men vi vil gerne fritages for den økonomiske belastning, den høje elafgift giver os, tilføjer direktøren.

Tiden er løbet fra høje elafgifter

De danske elafgifter er generelt på vej ned, bl.a. fordi andelen af vedvarende energi i elsystemet er på vej op. Akvarier og andre zoologiske haver skal imidlertid fortsat betale 88 øre/kWh, fordi de tilhører en kategori af virksomheder, der er er fritaget for moms.

Dansk Energi støtter Den Blå Planet og mener, at tiden er løbet fra de høje elafgifter:

Niveauet for elafgifterne er tosset både i forhold til den grønne omstilling og for en række af de kulturtilbud, der er økonomisk presset af corona-krisen, siger seniorøkonom Torsten Hasforth fra Dansk Energi.

Niveauet for elafgifterne er tosset både i forhold til den grønne omstilling og for en række af de kulturtilbud, der er økonomisk presset af corona-krisen.
Torsten Hasforth. seniorøkonom, Dansk Energi

Udover zoologiske haver og teatre er også en række offentlige institutioner fritaget for moms. Også de betaler derfor fortsat meget høje elafgifter. I alt ligger cirka 12 procent af Danmarks elforbrug i denne kategori.

Folketinget vil gerne have at offentlige institutioner skifter fra naturgas til eldrevne varmepumper, men de høje elafgifter stiller elektricitet skidt i konkurrencen med alternativer bl.a. på skoler, påpeger Torsten Hasforth fra Dansk Energi.

Den Blå Planet set udefra

Bizar forskel på zoo og forlystelser

I forhold til Den Blå Planet og andre zoologiske haver finder Torsten Hasforth det lettere bizart, at de betaler fuld afgift, mens forlystelser slipper markant billigere.

Det vil være oplagt at nedsætte elafgiften som en del af de straks-pakker, Folketinget løbende vedtager for at holde liv i samfundet. At en lavere elafgift på de momsfritagede virksomheder så også gavner den grønne omstilling er et ekstra plus, påpeger Torsten Hasforth.

Den Blå Planet har skiftet til mere energieffektive pumper, men det er svært at gøre ret meget mere for at tvinge elforbruget ned, uden at det går ud over dyr og planter. Langt det meste af elforbruget går til nødvendige processer.

 At være Danmarks akvarium gør, at vi skal have fisk fra alle steder i verden og dermed også forskellige typer vand, siger Jon Diderichsen og givet et par eksempler:

Hammerhajen har hjemmebane i de store oceaner, og i Den Blå Planets kæmpebassin skal de have ca. 22 grader og ekstrem høj vandkvalitet. Omvendt skal havodderne, der normalt lever i Alaska langt oppe mod nord, have koldt vand. Havodderne får mad seks gange i døgnet, og fodringen skal af hensyn til trivsel og sigtbarhed suppleres med omhyggelig vandrensning.

Undervisningspligt med afgift på

Den Blå Planet er med til at give mange børn og voksne en bedre forståelse for livet i havet – og hvad der skal til for at sikre det i fremtiden. Livet i havet er det 14. af FN’s 17 verdensmål for 2030, og dette mål er et af dem, Danmark har sværest ved at leve op til.

Vi har undervisningspligt på Den Blå Planet, og det er en pligt, som vi påtager os med glæde. Vi synes bare, at det er besynderligt at afgiftsbelægge den opgave i så voldsom grad, som det er tilfældet, siger Jon Diderichsen.

Skatteministeriet har overfor TV2 Lorry oplyst, at staten vil gå glip af indtægter på 15 millioner kroner om året, hvis zoologiske haver, akvarier og museer får nedsat elafgift. Hvis alle momsfritagede virksomheder får rabat, bliver regningen på ca. 400 millioner kroner årligt.

Den Blå Planet har undervisningspligt
- Vi har undervisningspligt på Den Blå Planet, og det er en pligt, som vi påtager os med glæde. Vi synes bare, at det er besynderligt at afgiftsbelægge den opgave i så voldsom grad, som det er tilfældet, siger Jon Diderichsen, der er direktør.

Nyheder direkte i din indbakke?