Denne artikel er fra før Green Power Denmark blev dannet og er udgivet af enten Dansk Energi, Dansk Solkraft eller Wind Denmark.

Havvind

Bornholm som energiø kan sende Danmark i front

Havmølleparker med forbindelser til flere lande og en fabrik, der kan lave strømmen om til grønne brændsler, kan igen gøre Danmark verdensførende.  

En stor havmøllepark ud for Rønne med forbindelse til både Danmark og Polen og en fabrik, der kan lagre strøm og lave elektrobrændstof til lastbiler, fly og skibe. Det er hovedkomponenterne i en ny storstilet vision, der kan gøre Bornholm til verdens første energiø og gøre Danmark til frontløber inden for avanceret udnyttelse af havvind.

Visionen er Ørsteds og omfatter på sigt flere mølleparker og eventuelle kabelforbindelser til både Sverige og Tyskland i det, der kan nå op på en kapacitet på 3-5 GW eller mere. Hvem der ender med at skulle realisere planen, skal dog først afgøres efter et statsligt udbud.

Før vi bygger kunstige sandøer i Nordsøen, foreslår vi, at vi kombinerer allerede eksisterende planer for eltransmission og arealer, der er udlagt til havvind med en eksisterende granitø, nemlig Bornholm
Martin Neubert, Executive Vice President og CEO i Ørsted Offshore.

- Havvind-centraler med eltransmission til flere lande er nødvendige, hvis vi skal realisere havvinds enorme potentiale til at gøre Europa grøn. Før vi bygger kunstige sandøer i Nordsøen, foreslår vi, at vi kombinerer allerede eksisterende planer for eltransmission og arealer, der er udlagt til havvind, med en eksisterende granit-ø, nemlig Bornholm, udtaler Martin Neubert, Executive Vice President og CEO i Ørsted Offshore.

Dansk Energi tager godt imod initiativet, der kan gøre Danmark til en international pionér – ligesom vi var med verdens første havmøller i Vindeby-parken ud for Lolland i 1991.

Bornholm som energi-ø

- Havvind er vejen til at gøre Danmark og Europa fri af fossile brændsler. Senest har Det Internationale Energiagentur dokumenteret, at Nordsøen og Østersøen kan levere 11 gange verdens strømforbrug, siger branchechef for vedvarende energi i Dansk Energi, Kristine van het Erve Grunnet.

Derudover kan vi som de første vise state-of-the-art ny infrastruktur, hvor Bornholm er knudepunktet for de helt store grønne elmotorveje. På denne måde kan vi sætte en tyk grøn streg under, at vi fortsat er frontløber i den grønne omstilling.
Kristine van het Erve Grunnet, branchechef for vedvarende energi i Dansk Energi

- Bornholm kan blive øen, som binder Europa endnu tættere sammen og leverer grøn strøm til lande, som ikke har samme fantastiske vindressource som os. Derudover kan vi som de første vise state-of-the-art ny infrastruktur, hvor Bornholm er knudepunktet for de helt store grønne elmotorveje. På denne måde kan vi sætte en tyk grøn streg under, at vi fortsat er frontløber i den grønne omstilling, tilføjer hun.

Ingen yderligere omkostninger

Bornholms borgmester, Winni Grosbøll (S), er også begejstret for idéen.

- I det hele taget vil sådan et byggeri smitte af med arbejdspladser og aktivitet på hele øen. Desuden positionerer sådan en havvindmøllepark Bornholm som en energiø midt ude i Østersøen, det er en kæmpe chance for os, siger hun til Politiken.

Klima- og energiminister Dan Jørgensen (S) glæder sig til at høre mere om planerne.

- Det er absolut et meget spændende projekt, som jeg ser frem til at høre mere om. Det er godt at se, at de private aktører er med helt fremme i den grønne frontlinje, skriver han i en kommentar til Politiken.

Ørsted forventer, at løsningen, hvor havvindmølleparken Rønne Banke på 1 GW kombineres med transmissionsforbindelsen, kan etableres uden yderligere omkostninger for staten i projektets levetid.

- De første skridt i retning af at realisere visionen om Bornholm som energiø er at designe et udbud, og vi foreslår, at det inkluderer både havmølleparken og interkonnektorer fra Sjælland over Bornholm og til Polen for at sikre den teknologisk bedste løsning til den laveste pris, siger Martin Neubert.

Fakta om Ørsteds plan

  • Energinet har allerede foreslået en transmissionsforbindelse mellem Sjælland og Polen i EU´s ’Ten Year Network Development Plan’, og det er realistisk at kombinere denne forbindelse med en havmøllepark på 1 GW, der kan sikre pålidelig og billig strøm til Danmark og Polen i 2028.
  • Områderne sydvest for Bornholm er reserveret til statslige udbud for havvind, og i et studie fra april 2019, vurderede Energistyrelsen potentialet i disse områder til over 3 GW. Alle områderne ligger mere end 20 km fra Bornholms kyst.
  • Efter forbindelsen mellem Danmark og Polen er etableret, kan projektet udvides med forbindelser til andre lande som Sverige og Tyskland og kapaciteten udvides til 3-5 GW.
  • Transmissionskablerne vil være undersøiske
Kilde: Ørsted

 

Nyheder direkte i din indbakke?