Denne artikel er fra før Green Power Denmark blev dannet og er udgivet af enten Dansk Energi, Dansk Solkraft eller Wind Denmark.

Folkemødet

Bornholm fortsætter med energitest efter EcoGrid

Sammen med en række partnere argumenterer Bornholms Energi og Forsyning for, at der oprettes en eller flere nationale testzoner, så der kontinuert kan testes nye løsninger til den grønne omstilling.

Fremtiden står på en omfattende elektrificering af samfundet, så der er en symbolsk storladenhed ved, at Folkemødet på Bornholm lørdag eftermiddag bliver ramt af enorme elektriske udladninger fra oven.

– Vi er ved at være halvvejs i forhold til at omstille til vedvarende energi, men den næste halvdel bliver sværere end den første. Data og digitalisering bliver helt afgørende, siger adm. direktør Rasmus Sielemann Christensen fra Bornholms Energi og Forsyning under himlens bulder og brag i energi- og klimateltet på Folkemødet.

Det bornholmske energiselskab har været en central drivkraft i demonstrationsprojektet EcoGrid 2.0, der lakker mod enden i disse måneder. Diverse udstyr hos ca. 800 kunder med varmepumper og elradiatorer er ved at blive pillet ned, og forskere og praktikere er ved at konkludere på de styringsforsøg, der har været i gang de seneste tre fyringssæsoner.

Opskalering er mulig

EcoGrid 2.0, der har Dansk Energi som projektleder, har givet rigtig mange data, og det har vist sig, at det kan lade sig gøre at styre varmeapparaterne i klynger ved hjælp af aggregatorer. Ifølge multinationale IBM vil det være muligt at skalere de unikke erfaringer fra de 800 husstande på Bornholm op:

– Hvis vi ser rent teknisk på det, kan vi klare 10.000 og 1000.000 kunder, siger Anders Quitzau, innovative executive i IBM Danmark i folkemøde-teltet.

For IBM og de øvrige parter har EcoGrid 2.0 givet god læring, og Bornholms Energi og Forsyning fortsætter med at stille øen og sin praktiske ekspertise til rådighed. Aktuelt er selskabet bl.a. med i forsøg med styring af elbiler, og om ikke så længe bliver der stillet et relativt stort batteri op som led i det såkaldte BOSS-projekt.

Elnet til fremtiden

EL-NET Øst på Bornholm skal lægge net til et batteri på 1 MW/1MWh. Netselskabet peger på, at den vigtige transformerstation uden for...

Derudover ser Bornholms Energi og Forsyning ind i en fremtid med mange flere varmepumper og et stort antal elbiler. Hvis det ikke skal blive for dyrt i kabler og transformerstation, kræves der test af flere muligheder – bl.a. så koncernens elnetselskab, EL-NET Øst, ikke skal håndtere markante forbrugstoppe i de såkaldte kogespids mellem kl. 17 og 20.

Hopper fra tue til tue

Bornholms Energi og Forsyning er et mindre energiselskab uden en stor pengetank i ryggen, så der er grænser for, hvor meget forskning, udvikling og demonstration, der kan bedrives. 

Vi hopper fra tue til tue på den eksterne finansiering, men det kunne være nyttigt med højere grad af kontinuitet, siger Rasmus Sielemann Christensen, der arbejder for, at Bornholm bliver et af eventuelt flere nationale testzoner med en grundbevilling på en række fremtidige finanslove.

Klippeøens folk har i tæt samarbejde med en række partnere været i dialog med den afgående regering om sagen, ligesom der argumenteres for testzoner i forhold til det nye flertal i Folketinget.

Hvordan det ender, er uvist, men at dømme på udbygningsplanerne for vindmøller og solcelleparker og meldingerne fra det nye flertal i Folketinget, kommer der mere fart på den grønne omstilling i de kommende år. Signalerne er opfanget af industrien, der er klar med kommercielle produkter og klar til flere projekter:

Danmark bliver et fokusområde for os, siger adm. direktør Claus Møller fra Siemens Danmark, mens regnen for en stund er stilnet af i Allinge. Han peger på store varmepumper i forbindelse med fjernvarme og batterier som nogle af de spændende, aktuelle emner. 

Spørgelyst på Folkemødet 2019
Spørgelysten til debatterne på Klima og Energi Scenen var stor. Foto: Bjarke Lund Larsen

Nyheder direkte i din indbakke?