Denne artikel er fra før Green Power Denmark blev dannet og er udgivet af enten Dansk Energi, Dansk Solkraft eller Wind Denmark.

EU-HÆDER

Bornholm og Samsø er kåret som EU's mest bæredygtige energiøer

To danske øer har opnået 1. og 2. pladsen i en stor EU-konkurrence om at være de øer i EU, der har den mest ambitiøse, bæredygtige energiudvikling. Med udmærkelserne følger pengepræmier.

Danmark udmærker sig ved at indtage de to øverste pladser på sejrsskamlen i EU’s konkurrence ”RESponsible Island Prize”, som hædrer øer, der gør et særligt stort arbejde for den grønne omstilling. Prisen uddeles af EU's Horizon 2020 program, og med 1. pladsen følger € 500.000 til Bornholm og € 250.000 til Samsø.

Priserne er en anerkendelse af mange års dansk fokus på den grønne omstilling og ikke mindst til lokalsamfundene og borgerne på de to øer, som på trods af ofte svære økonomiske betingelser har besluttet - og gennem mange år holdt fast i - at gå foran i den grønne omstilling. Danmarks klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen, siger i en pressemeddelelse:


– Det er svært ikke at være meget stolt af Danmark, når to danske øer rydder bordet og sætter sig på både første- og andenpladsen. Det viser, at Danmark – og ikke mindst Bornholm og Samsø – går foran og viser verden, hvordan grøn omstilling kan lykkes i praksis. Det er netop den slags initiativ og virkelyst, som Samsø og Bornholm udviser, der er med til at gøre Danmark til et grønt foregangsland med klimaløsninger, der gør en forskel herhjemme og kan inspirere ude i verden.

Bornholm har blandt andet udmærket sig ved tidligt at begynde udfasningen af kul og olie. Og med begrænsede økonomiske ressourcer til rådighed fået etableret vedvarende energikilder såsom solceller, vindmøller, biomasse - samt foretaget investeringer i fjernvarme og andre innovative teknologier. Resultatet er et effektivt og reduceret energiforbrug og store reduktioner i CO2-udledningen.

Borgmester for Bornholms Regionskommune Winni Grosbøll siger:

– Det her er uden sidestykke den største anerkendelse af Bornholm som grøn test-ø for vedvarende energi og innovative teknologier. Bornholmerne har med rettidig omhu set et globalt problem tidligt – og har handlet lokalt på det. Det er netop det denne pris anerkender, og vi kan i den grad være stolte af os selv. Mon ikke det her slår fast for folketinget og energiselskaber, at en Energiø med havvindmøller tæt ved Bornholm er et must?

VIDSTE DU AT...?

Selvom offentliggørelsen af kåringen nu er på plads, er overrækkelsen af priserne foreløbigt udskudt til efteråret 2020 grundet de gældende restriktioner som følge af corona-pandemien.

3. pladsen gik i øvrigt til de engelske Orkney øer.

...

Bornholms Regionskommune har i nært samarbejde med Bornholms Energi og Forsyning budt ind på konkurrencen, og CEO for Bornholms Energi og Forsyning, Rasmus Sieleman Christensen, siger:

– Prisen er en fantastisk nyhed for Bornholm. Præmiesummen i sig selv har en stor værdi, og så er der også store muligheder for at den kan vokse ved at bruge penge klogt. Investeringer i grønne projekter kan for eksempel blive tænkt sammen med ny intelligent teknologi, som kan sikre optimal udnyttelse af vores infrastruktur til distribution og produktion af energi og derved understøtte Bornholms position som testzone for grøn teknologi. På den måde kan vi fastholde vores 1.plads som grøn ø i EU og fortsætte den positive spiral for investeringer og ny viden, som Bornholm har brug for.

Winni Grosbøll vil med prisen og præmiesummen foreslå Kommunalbestyrelsen at oprette en pulje, der kan understøtte den fortsatte grønne omstilling. Målet for puljen er at sikre, at Bornholm forbliver den førende energi-ø. En sådan position kan nemlig medføre massive investeringer, arbejdspladser og være en attraktion i sig selv og være tiltrækkende for de mange tusind turister, der besøger Bornholm.

Samsø på flot andenplads

Samsø har fået prisen for at udvikle en bæredygtig energiforsyning baseret på lokalt ejerskab og et folkeligt medejerskab i proces og projekt. Samsø har desuden delt viden og erfaring med lokalsamfund i det øvrige Danmark såvel som i resten af verden. Dansk viden og teknologi har gjort det muligt at lave en lokal selvforsyning med vedvarende energi og haft en positiv sideeffekt i form af nye jobs og en bedre lokal økonomi.

Direktør for Energiakademiet på Samsø, Søren Hermansen fortæller:

– Samsø var i 1997 en ø med store problemer. Vi mistede arbejdspladser og de unge flyttede fra øen. Med fokus på udfasning af importeret fossil energi erstattet med lokalt produceret grøn energi tog Samsø sagen i egen hånd og startede en ny tid med perspektiv for at blive både økonomisk og socialt bæredygtig. Som et levende laboratorie har Samsø siden skabt et nationalt og globalt netværk, der har stor betydning for den fortsatte bæredygtige udvikling.

 

Emne

Nyheder direkte i din indbakke?