Denne artikel er fra før Green Power Denmark blev dannet og er udgivet af enten Dansk Energi, Dansk Solkraft eller Wind Denmark.

SAMARBEJDE

Californien går efter 100 procent grøn el i 2045

Danmark tilføjer et ekstra partnerskab med Californiens energikommission: Udover havvind samarbejder Danmark og den rige amerikanske delstat nu også officielt om energieffektivitet.

Californien og Danmark har indgået et ekstra partnerskab, der skal gøre de to samfund grønnere sammen. En aftale om havvind fra sidste år er netop blevet suppleret med en aftale om energieffektiviseringer.

Aftalerne er interessante af mange grunde – bl.a. fordi Californien har en stærk økonomi og er kendt for sin innovationskraft centreret om Silicon Vally. Californien er også en af de delstater, der udfordrer Trump-regeringen med en særdeles aktiv klimapolitik. Californien har et mål om at producere 100 procent CO2-fri elektricitet i 2045.

– Over 40 år har Danmark som et led i en grøn omstilling samlet ekspertise indenfor energieffektivitet og vedvarende energi. Ved at udveksle viden på myndigheds- og eksportniveau kan Danmark inspirere Californien til at øge deres energieffektivitet – især indenfor industrielle processer, siger direktør Kristoffer Böttzauw fra Energistyrelsen efter at have underskrevet den nye aftale sammen med formanden for den californiske energikommission (CEC), David Hochschild, i San Francisco.

Aftalen er indgået med en interessant partner: The California Energy Commission støtter hvert år projekter og forskning for 200 mio. dollars (ca. 1,4 mia. kr.).

iEnergi: God nyhed

Branchechef Helle Juhler-Verdoner fra Branchefællesskab for Intelligent Energi hilser samarbejdet velkommen.

– Det er en god nyhed, at der kommer endnu en platform for at udbrede de energieffektive løsninger, vi har udviklet i Danmark. Når Californien rykker, kan der også sagtens vise sig løsninger, vi kan bruge til at gøre Danmark grønnere, siger Helle Juhler-Verdoner.

I forbindelse med turen til Californien holdt Kristoffer Böttzauw også en tale på The Pacific Rim Offshore Wind Conference, der skal sætte fart i udviklingen af havvind på den amerikanske vestkyst. Danmark har et godt navn i USA på havvind, og der er sågar indgået en samarbejdsaftale mellem Trump-regeringen og Danmark om udvikling af den grønne offshore-teknologi.

Indtil videre foregår næsten alle havvind-aktiviteterne på Østkysten, hvor bl.a. Ørsted og Copenhagen Infrastructure Partners har godt fat. Ifølge Energistyrelsen er der indgået kontakter om 3.700 MW havvind til en værdi af omkring 15 mia. dollar. Meget mere er på vej på Østkysten, og håbet er nu, at udviklingen også når til Californien, Oregon og Washington på Vestkysten – og at det kan bane vej for mere dansk eksport.

Helt let bliver det imidlertid ikke, for de kystnære vanddybder i Stillehavet mod vest er mere udfordrende end dem i Atlanterhavet i øst. Flydende fundamenter kan derfor blive en af de løsninger, der skal i spil i det dansk-californiske udviklingssamarbejde.

Effektivitet i mejeribranchen

Det danske benarbejde i Californien vil de næste år blive foretaget med udgangspunkt i generalkonsulatet, der har til huse i The Danish Innovation Center i Silicon Valley. Her har Energistyrelsen for nylig udstationeret Bo Riisgaard Pedersen som energiattache for at styrke konsulatet med energiekspertise.

– Californien har mange udfordringer med tørke og skovbrande. Vand er en knap ressource, og CO2-udledningerne er høje. Mange virksomheder er ikke ret langt, når det handler om energibesparelser, så der er basis for et spændende samarbejde, siger Bo Riisgaard Pedersen fra generalkonsulatet i Palo Alto.

Mange virksomheder er ikke ret langt, når det handler om energibesparelser, så der er basis for et spændende samarbejde.
Bo Riisgaard Pedersen, dansk energiattache i Californien

Han nævner, at det nu blandt andet handler om at styrke samarbejdet mellem myndigheder, universiteter og virksomheder. Et pilotprojekt mellem CEC og Energistyrelsen, der fra dansk side også involverer energikonsulenter fra Viegand og Maagøe, er allerede i gang. En foreløbig konklusion er, at der kan være betydelige gevinster at hente ved at energieffektivisere processer i mejeriindustrien.

– Ved at udvikle løsninger sammen kan vi forhåbentlig modne markedet for dansk eksport, siger Bo Riisgaard Pedersen, der regner med, at samarbejdet med Californien også vil give spændende løsninger, der kan bruges i Danmark for eksempel indenfor energilagring og mobilitet.

Aktuelt kæmper det californiske energiselskab Pacific Gas and Electric (PG&E) med betydelige udfordringer i sit aldrende elnet. Mere end en million californiere har de seneste uger fået afbrudt deres strøm for at forebygge ildebrande antændt af væltende højspændingsmaster i det tørre, stormomsuste landskab. Sidste år kostede en voldsom brand 86 mennesker livet i byen Paradise, der blev totalt udraderet. Ringe vedligeholdelse af elnettet menes at være skyld i branden.

Nyheder direkte i din indbakke?