Statistik

CO2-udledningen fra fossile brændsler faldt med fem procent sidste år

Sidste år var der et markant fald i forbruget af kul og et mindre fald i forbruget af olie og naturgas. Samlet førte det til et fald i CO2-udledningen fra fossile brændsler på næsten fem procent. Det er et tegn på, at energikrisen er forbi, og at indsatsen for at skabe en CO2-fri el- og varmesektor fortsætter, vurderer Green Power Denmarks energianalytiker.

kristian_rune_poulsen_06

Foto: Thomas Steen Sørensen

Forbruget af kul på de centrale kraftvarmeværker faldt sidste år med 36 procent. Samtidig var der et lille fald i forbruget af olie og naturgas. Det er forklaringen på, at udledningen af CO2 fra fossile brændsler på tværs af alle sektorer faldt med knap fem procent fra 2022 til 2023, viser den foreløbige energistatistik fra Energistyrelsen.

- Faldet kommer efter en del år med stagnerede CO2-udledning, og det er en rigtig god nyhed. Men hvis vi skal nå de klimamål, vi har sat os, er det også helt nødvendigt, siger Kristian Rune Poulsen, energianalytiker i Green Power Denmark.

Figur_fossilt_2023

Kul og naturgas bliver brugt til at producere strøm og varme på kraftværkerne. Naturgas opvarmer en del af vores boliger, og får maskinerne til at køre på virksomhederne.

I 2023 faldt forbruget af fossile brændsler, og det medførte, at de faktiske CO2-emissioner fra energiforbruget faldt med 4,8 procent. Den største reduktion i CO2-udledningen er sket, fordi de centrale kraftvarmeværker har reduceret forbruget af kul. Mellem 2022 og 2023 faldt kulforbruget med 36 procent fra 38,7 PJ til 24,7 PJ.

Som en konsekvens af det faldende kulforbrug, er CO2-udledningen fra en gennemsnitlig kilowatt-time strøm faldet med 23 procent.

Solceller i BeGreens solcellepark Vandel
ELEKTRIFICERING

En kraftig vækst i antallet af solcelleanlæg er hovedårsagen til, at vores strøm blev markant grønnere i 2023 og brød en magisk grænse...

- Energikrisen og den manglende russiske naturgas tvang kraftværkerne til at øge forbruget af kul. Nu er forbruget under det niveau, det var på før energikrisen. Det er altså endnu et tegn på, at vi er på vej mod en mere normal situation på energimarkederne, siger Kristian Rune Poulsen.

Antallet af elbiler er steget kraftigt i de senere år. Men det kan endnu ikke måles på forbruget af olie, som kun er faldet marginalt. Faldet skyldes formentlig, at aktiviteten på nogle stærkt energiforbrugende virksomheder har været lavere i 2023 end i 2022, vurderer Kristian Rune Poulsen.

Forbruget af naturgas er styrtdykket siden 2021. I det seneste år er der kun sket et beskedent fald. Det skyldes på den ene side, at forbrugere og virksomheder har skruet ned for spareindsatsen, fordi gasprisen igen er faldet, og på den anden side, at flere i løbet af 2023 har udskiftet deres gasfyr til fordel for en varmepumpe eller fjernvarme.

Naturgassen skal hurtigst muligt ud af vores varmesektor, og boligerne skal enten have fjernvarme eller en varmepumpe.
...

- Naturgassen skal hurtigst muligt ud af vores varmesektor, og boligerne skal enten have fjernvarme eller en varmepumpe.  Selvom energikrisen umiddelbart er overstået, er det meget vigtigt, at politikere, varmeselskaber og boligejere holder fokus og foretager de rigtige investeringer, og for langt de fleste vil et skift væk fra gas fortsat kunne betale sig, siger Kristian Rune Poulsen.

CO2-udledningen fra fossile brændsler udgør 63 procent af de samlede udledninger. Den resterende del kommer fra landbruget og skovene, som både udleder og optager CO2.

Nyheder direkte i din indbakke?