Denne artikel er fra før Green Power Denmark blev dannet og er udgivet af enten Dansk Energi, Dansk Solkraft eller Wind Denmark.

Artikel

Danmarks største havvindmøllepark er åbnet

Både Kronprinsen, statsministeren og klima-, energi- og forsyningsministeren lagde torsdag vejen forbi Hvide Sande, hvor Horns Rev 3 officielt blev indviet. De 49 havvindmøller, der tilsammen udgør Danmarks største havvindmøllepark, vil booste Danmarks elproduktion fra vind med 12 procent.

HKH Kronprins Frederik på den røde løber 22 aug ved åbning af Horns Rev 3
Den røde løber var rullet ud på havnen i Hvide Sande, der skal være driftshavn for Horns Rev 3 fra 2024, da Danmarks største vindmøllepark skulle indvies den 22. august. Hans Kongelige Højhed Kronprins Frederik deltog og satte officielt parken i gang sammen med fire elever fra 5.A. på den lokale skole.
Havvindmøller på Horns Rev 3
Sådan ser de ud - havvindmøllerne det hele drejer sig om. Horns Rev 3, der er Danmarks største havvindmøllepark, består af 49 møller fordelt på 88 km2. Møllerne står på 11-19 meters dybde og har en samlet effekt på 406,7 MW. Vingelængden er 80 - og en møllerotation producerer nok strøm til at send en elbil ud på en køretur på 87 km.
Vindmølletekniker Jesper Guldager Sillasen fra Vattenfall
Vindmølletekniker Jesper Guldager Sillasen har efter at have arbejdet 15 år på Horns Rev 1 skiftet til Horns Rev 3, hvor han servicerer de 187 meter høje vindmøller med sine kollegaer. De nye og større møller betyder blandt andet, at værktøjet er større og tungere end det, han arbejdede med på Horns Rev 1. På en almindelig arbejdsdag bliver han og de øvrige teknikere sejlet de 25-40 km ud til møllerne, hvor de fra skibet skal over på møllen. Vesterhavet kan dog være barsk, og når bølgerne bliver for store kan sejlturen være hård, og det kan være for farligt at skulle over på møllen fra skibet.
MHO Esbjerg
Transport af udstyr og personal til havvindmølleparken foregår fortrinsvis med skib. Mens arbejdet med at etablere parken stod på var der 20 skibe i gang hver dag, og alene dét er et stort koordineringsarbejde. Vesterhavets relativt høje bølger kan i øvrigt være en udfordring - også for folk, der arbejder med havvindmølleparker. Men som en Vattenfall-ansat kommenterede på åbningsdagen: "Som vindmøllemænd kan vi ikke tillade os at klage over, at det blæser".
Transformerstation Horns Rev 3
De 49 møller er koblet på 12 strenge - 11 strenge med fire møller og en enkelt streng med fem møller - der transporterer den producerede strøm til transformerstationen på vandet, der sender det videre til land. Kablerne ligger 1-1,2 meter under havbunden.
Kronprinsen og statministeren ved åbningen af Horns Rev 3
Kronprins Frederik trykkede sammen med fire elever fra 5.A. på den lokale skole på knappen, der officielt åbnede Horns Rev 3. Også statsminister Mette Frederiksen deltog i åbningen, der fik stor medieopmærksomhed. Men det er jo heller ikke hver dag, at Danmark får en ny havvindmøllepark. Konferencier Felix Smith sagde dog til statsministeren, at "om alt går vel , så er det jo ikke sidste gang, at du skal være med til et sådant arrangement" og henviste til den nye regerings ambitioner for havvind.
Statsminister Mettte Frederiksen ved åbning af Horns Rev 3 den 22. august
Statsminister Mette Frederiksen blev interviewet af Ultra Nyt, der laver nyheder for børn for Danmarks Radio, da Horns Rev 3 blev åbnet. "Når man går op i klima og grøn omstilling, så er det her i dag helt vildt", fortalte statsministeren og fremhævede. at 425.000 danske familier kan få dækket deres elforbrug fra den nye havvindmøllepark. I sin tale fremhævede hun dog, at vind og grøn energi ikke kan stå alene, men at vi nu skal have gjort blandt andet landbruget og transporten grøn, "så vi kan bo, producere og transportere os på en måde, så vi ikke ødelægger fremtiden."
Dan Jørgensen ved åbningen af Horns Rev 3
Klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen talte ved åbningen af Horns Rev 3 direkte til skoleeleverne fra 5.A, der var inviteret med: "Kun ved at drømme stort, kan vi opnå store resultater. For nogle af jer er den største drøm måske at blive professionel fodboldspiller eller skuespil. Eller astronaut eller hjernekirug. Men jeg håber også, at en af jer har en drøm om at blive ingeniør i Energistyrelsen".
Vindmølletekniker Leo Pasgaard Cramon
Vindmølletekniker Leo Pasgaard Cramon fra Vattenfall er en af de mænd, der servicerer de store møller i Horns Rev 3. Et stort service på en mølle kræver 6 mand i to dage. Her bliver blandt andet alle bolte efterspændt.

 

Nyheder direkte i din indbakke?