Denne artikel er fra før Green Power Denmark blev dannet og er udgivet af enten Dansk Energi, Dansk Solkraft eller Wind Denmark.

KAPACITETSKORT

Danmarkskort viser (ledig) kapacitet på 900 netstationer

Energinet og Dansk Energi offentliggør kort, der guider til gode placeringer for vindmølle- og solcelleparker nu og i 2025. Med smidigere planlægning kan elnettet udnyttes bedre til glæde for den danske energi- og klimapolitik.

Med et par tryk på zoom og en cirkel på www.kapacitetskort.dk kan man notere sig, at transformerstationen Holsted i Næstved Kommune har en ledig kapacitet til solcelle- og vindmølleparker på 20 MW her i 2021. Hvis man vil vide mere, kan man kontakte elnetselskabet Cerius for at få uddybet situationen på det lokale 50 kV-net.

Tilsvarende: Zoomer man ind på 60/20 kV-stationen Aars Nord i Vesthimmerland Kommune kan man se, at der aktuelt er plads til 20 MW og 40 MW ny el-kapacitet. Denne station tilhører N1 og Aars-Honum Net, så i dette tilfælde, er det dem, der skal kontaktes, hvis man som projektudvikler, rådgiver eller kommune ønsker at få mere at vide.

Og efter flere klik og zooms: Hatting i Østjylland har i 2025 plads til 300 MW på Energinets transmissionsnet, der ligger i KONSTANT Nets område.

Holsted, Aars Nord og Hatting er tre af over 900 stationer omfattet af tre kapacitetskort udarbejdet i et samarbejde mellem Energinet (150/132 kV-nettet) og Dansk Energi (60/50 kV-nettet) på vegne af de lokale elnetselskaber. Data kan findes for januar 2021 og den forventede kapacitet på transmissionsnettet i 2025 efter diverse planlagte netforstærkninger.

– Hvis vi skal nå Folketingets mål om 70 procent færre udledninger af drivhusgasser i 2030, får vi brug for rigtig meget mere elektricitet. Med kapacitetskortet kan udviklere og andre se, hvor i elnettet, der lige nu er plads til at opstille vindmølle- og solcelleparker, siger forsknings- og teknologidirektør Jørgen S. Christensen fra Dansk Energi.

Meget mere solenergi på vej

Energinet har i et stykke tid tilbudt informationer om forbrug og produktion via et kort for de overordnede elnet, men nu er servicen blevet udvidet til at vise hvor der er ledig kapacitet i nettet og omfatte grænsefladen til distributionsnettet og til 60/50 kV-nettene. Netop disse net er interessante for mange mellemstore VE-projekter.

Både Energinet og elnetselskaberne får i øjeblikket mange henvendelser om projekter, der kan øge kapaciteten især fra solcelleparker. I 2020 dækkede solcellerne, hvad der svarer til 3,4 procent af det totale elforbrug, men allerede om fire år kan den andel være mere end firedoblet til 15 procent.

– For at få succes med ny, grøn elproduktion skal strømmen kunne nå frem til forbrugere i nærheden eller længere væk. Det kræver kabler og transformerstationer, og det er ikke udstyr, der ikke nødvendigvis ’bare lige’ er til rådighed. Især på transformere kan der være lang leveringstid, siger Jørgen S. Christensen.

screendump fra www.kapacitetskort.dk
På nogle netstationer er der plads til nye vindmølle- og solcelleparker, men på andre bl.a. på Lolland begynder det at knibe. Et nyt kapacitetskort giver et øjebliksbillede. Kilde: www.kapacitetskort.dk

Fakta om nettilslutning

På www.kapacitetskort.dk kan interessenter udover at studere Danmarkskortet også få mere viden om, hvordan nettilslutningsprocesser foregår og sikre sig nyttige links. 

Nettilslutningsprocessen starter altid med, at den kommende anlægsejer (eller udvikler) henvender sig til det relevante netselskab. Netselskabet sikrer det videre forløb, som enten er en fortsættelse i eget selskab eller en aktivering af processen i Energinet. Forløbet afhænger af, hvilket spændingsniveau tilslutningen skal etableres på.

På hjemmesiden oplyser Energinet og Dansk Energi nogle cirka-tider for, hvor lang tid de enkelte faser i en nettilslutning, forventes at ville være.

– Vi tilbyder overblik og viden til glæde for aktørerne, men også for at den eksisterende infrastruktur kan udnyttes bedst mulig, så vi kan få gennemført den grønne omstilling hurtigst mulig, siger Jørgen S. Christensen.

Risiko for nedregulering

Omvendt kan brugere af www.kapacitetskort.dk også se, hvor strøm fra nye anlæg ikke fuldt ud kan indpasses og i perioder må nedreguleres, fordi elnettet i forvejen er fyldt op. Udbygninger med kabler og især transformere kan tage tid og skal derfor udbygges før ny produktionskapacitet kan anvendes fuldt ud. 

– Det er rigtig godt for den grønne omstilling, at sol og vind nu kan klare sig uden støtte, men nogle af de solcelleanlæg og vindmøller, der skyder op, skaber også udfordringer. Kapacitetskortet gør det nemmere i fællesskab at finde de bedste løsninger, siger Jørgen S. Christensen.

Han understreger, at nye solcelleanlæg og nye vindmøller bliver nettilsluttet uanset, hvor de stilles op. Hvis der er behov, bliver elnettet udbygget. 

– En ny solcellepark kan skyde op i løbet af et par år, men kan det tage noget længere tid at udbygge elnettet på grund af lange leveringstider på nøglekomponenter til elnettet. Derfor risikerer ny, grøn strøm i perioder ikke at kunne komme ud til forbrugerne, påpeger Jørgen S. Christensen.

Dialog med berørte parter

Både Energinet og Dansk Energi lægger op til tidlig dialog med alle berørte partner. 

– Hvis vi bedre forstår hinandens processer, muligheder og begrænsninger, kan vi måske køre mere parallelle spor og på den måde forkorte noget af eksekveringstiden fra projektidé til mere grøn strøm i danskernes stuer. Det er med til at sikre en både hurtig og effektiv grøn omstilling, siger Jørgen S. Christensen.

Kapacitetskortet giver et øjebliksbillede, der hurtigt kan blive forældet. Derfor har Energinet og elnetselskaberne givet hinanden håndslag på at opdatere og videreudvikle kortet hvert halve år – bl.a. på baggrund af respons fra brugerne. I september 2021 vil der altså ligge et nyt overblik på hjemmesiden. 

Pressemeddelelse

Mange steder i landet ønsker grønne energiselskaber og kommuner at sætte vindmøller og især nye, store solcelleanlæg op. Men ikke alle...

Nyheder direkte i din indbakke?