Denne artikel er fra før Green Power Denmark blev dannet og er udgivet af enten Dansk Energi, Dansk Solkraft eller Wind Denmark.

Forbrugereje

Det digitale demokrati vokser

Danske forbruger- og fondsejede energiselskaber holder regelmæssige valg til bestyrelser og repræsentantskaber, men er folk klar til at rykke demokratiet online? En ny undersøgelse fra Danmarks Statistik viser, at danskere i stigende grad deltager i demokratiske handlinger via nettet.

Klart flere danskere bruger internettet til at tage del i demokratiske handlinger online, omend der stadig er plads til forbedring. Det viser en undersøgelse fra Danmarks Statistik, der har set på deltagelsen i blandt andet afstemninger, høringer og underskriftsindsamlinger.  

Hvor 11 pct. af befolkningen mellem 16-74 år havde deltaget i online-demokrati i 2013, så melder 15 pct. at have gjort det i 2019.

Hvem deltager mest online?

Den måske mest interessante konklusion er, at det ikke kun er de unge, der er digitale frontløbere - også de voksne følger med. Unge og voksne i aldersgruppen fra 16-44 år er særligt aktive, og fx er de 35-39 årige dem, der er allerstærkest repræsenteret, da 21 % af dem har deltaget i online-demokrati. Blandt dem over 50 ser tendensen med det digitale engagement ud til at klinge af.

Et andet positivt resultat er, at indvandrere og efterkommere ser ud til at være godt med i online-demokratiet med andele på hhv. 15 og 18 pct.

Generelt spiller uddannelsesniveauet også ind i forhold til graden af deltagelse: Folk med lange videregående uddannelser involverer sig i højere grad i demokratiske handlinger online end grupper med lavere uddannelsesniveau, viser tallene.

Danmark indtager ifølge Danmarks Statistik en delt femteplads sammen med Finland på listen over lande med borgere, der relativt set har flest deltagere i online-demokrati. Island og Estland ligger i top.

Forårets valg i energiselskaberne

Mange danske energiselskaber holder valg til deres folkelige organer her i foråret.  Det er forskelligt fra selskab til selskab, om der er mulighed for at stemme online. Hos østjyske NRGi har de længe tilbudt en online løsning. Eva Ryberg, der er formand for selskabets bestyrelse, siger:

- Vi har længe arbejdet med online valghandlinger. Det er for mig at se et helt nødvendigt redskab til at aktivere så mange af vores andelshavere som muligt.

Om valgene bliver succesfulde og stemmeprocenten høj, handler først og fremmest om at forbrugerne skal vide, at det batter noget at stemme - om det så er online eller på god gammeldags brevstemme-maner, mener hun.

De næste mange år står NRGi – og resten af de danske energiselskaber – over for store forandringer på grund af den grønne omstilling, og der skal vi have så mange danskere som muligt engageret i vores projekt.
Eva Ryberg, bestyrelsesformand i NRGi

- De næste mange år står NRGi – og resten af de danske energiselskaber – over for store forandringer på grund af den grønne omstilling, og der skal vi have så mange danskere som muligt engageret i vores projekt. Vi skal gå fra sort til grøn energi, og det skal vi beslutte at gøre sammen, for så får det mest gennemslagskraft, siger Eva Ryberg.

Tænketanken Demokratisk Erhverv peger også i en ny rapport på betydningen af de online demokratiske aktiviteter og fællesskaber.

Nyheder direkte i din indbakke?