Denne artikel er fra før Green Power Denmark blev dannet og er udgivet af enten Dansk Energi, Dansk Solkraft eller Wind Denmark.

WORLD ENERGY OUTLOOK

Energibibel prædiker klimahandling

I sin årlige status over verdens energisystem løfter Det Internationale Energiagentur pegefingeren overfor verdens ledere og anbefaler, at de markant øger investeringerne i vedvarende energi og Power-to-X.

Det Internationale Energiagentur er igen i år kommet ned fra bjerget med sin over 400 siders energibibel, World Energy Outlook, hvor agenturet endevender hele verdens energisystem.

Ifølge World Energy Outlook 2020 vil verdens udledninger af drivhusgasser i år falde med syv procent til 33,4 gigaton. Det er et rekordlavt niveau, som skyldes opbremsningen i den økonomiske aktivitet på grund af coronakrisen, og det deraf faldende energiforbrug.

Men Det internationale Energiagentur advarer mod, at det midlertidige dyk får verdens ledere til at læne sig tilbage og sætte grønne investeringer på pause i forbindelse med coronakrisen. Ifølge agenturets beregninger skal verden øge sine investeringer i vedvarende energi fra 300 milliarder dollars til 1,6 billioner dollars i 2030.

– Sammen med coronakrisen er klimakrisen en bunden opgave, og løsningen af de to skal kombineres. Vi har lige nu et valg, og vi bør vælge grønt for at komme ud af krisen. Det handler om udbredelse af kendt teknologi som varmepumper og udvikling af Power-to-X-teknologien, så vi skabe fremtidens grønne brændsler til fly, skibe og lastbiler, siger Kamilla Thingvad, der er markedsdirektør i Dansk Energi.

Sats på Power-to-X

Det Internationale Energiagentur betoner også vigtigheden af nye teknologier som Power-to-X og CO2-fangst i klimakampen. Mange lande er begyndt at accelerere deres skalering af infrastruktur, efterspørgsel og ekspertise, og ifølge energiagenturet kan regeringer øge incitamenterne til at udvikle og støtte både produktion og aftag via koordinering på tværs af sektorer.

Derfor er det også vigtigt, at Danmark kommer hurtigt i gang med at udforme en national strategi for Power-to-X, mener Dansk Energi.

– Hele verden efterspørger fremtidens grønne brændsler, og Danmark kan levere. Vi har et massivt potentiale til at blive en vigtig aktør. Hvis vi vil udnytte vores mange styrkepositioner på tværs af erhvervslivet, vil det ikke bare gøre Danmark grønnere, men også have enorme erhvervsmæssige perspektiver, siger Kamilla Thingvad.

3 skarpe om World Energy Outlook

El-infrastruktur
Det Internationale Energiagentur understreger vigtigheden af, at udbygningen af vedvarende energi går hånd i hånd med investeringer i el-infrastruktur. Ellers vil infrastrukturen med agenturets ord blive det svage led i den grønne omstilling.

Vedvarende energi
Vedvarende energi vokser meget stærkt, og Det Internationale Energiagentur forventer, at selv om der ikke sker store politiske forandringer, vil vedvarende energi møde 80 procent af den globale strømefterspørgsel indenfor ti år. I 2030 forventer agenturet, at 23 procent af det samlede energiforbrug verden over vil være dækket af vedvarende energikilder.

Transport og Power-to-X
I 2030 skal 50 procent af solgte personbiler være elektriske, hvis verden skal være klimaneutral i 2050. Brint vinder i 2050 en andel på 35 procent af det samlede salg af mellemstore og tunge lastbiler.

...

Det Internationale Energiagentur blev grundlagt i regi af OECD i 1974 som en reaktion på oliekrisen i 1973. Organisationen laver analyser af hele det globale energisystem, som danner grundlag for energipolitiske analyser verden over.

Nyheder direkte i din indbakke?

Seneste nyheder