Denne artikel er fra før Green Power Denmark blev dannet og er udgivet af enten Dansk Energi, Dansk Solkraft eller Wind Denmark.

TARIFFER

Energikoncern forkæler sit lokalområde med lavere net-tariffer

Jysk Energi-koncernen bruger overskud fra vindmøller og andre kommercielle aktiviteter til at sænke net-tarifferne i NOE Net med 25 mio. kr. Initiativet får ros fra industri og landbrug.

Jysk Energi tjener penge på salg af vindmøllestrøm og andre kommercielle aktiviteter. En del af dette overskud kommer nu Holstebro-Lemvig-Struer-området til gode i form af lave tariffer i netselskabet NOE Net, der er en del af Jysk Energi-koncernen.

I alt sænkes net-tarifferne med 25 mio. kr. fra nytår og dermed kommer Jysk Energis 30.000 ejere til at betale mindre for at få distribueret deres elektricitet. For de største net-kunder giver det en besparelse på bundlinjen på over to millioner kroner.

Chefen for Holstebros største private arbejdsplads er da også vældig godt tilfreds med udsigten en af Danmarks laveste tariffer:

Jeg synes, det er et utrolig positivt træk at tilgodese sine kunder på den måde. Det er fint, at de gør det, siger adm. direktør Jens Axel Birn fra jernstøberiet Vald. Birn A/S i Holstebro.

Fordele for lokalområdet

Nedsættelsen af tarifferne, der betyder, at NOE Net A/S i 2020 reelt set vil køre med underskud, er besluttet af Jysk Energi AMBA’s bestyrelse.

På et repræsentantskabsmøde tidligere på ugen påpegede formanden, Anton Bro, at det er vigtigt for Jysk Energi at være tæt på ejerne, og at bidrage til at styrke lokalsamfundet – eksempelvis med udrulning af fibernet, minimale net-tariffer og udlodning af midler via en sponsorpulje til folk og organisationer i Nordvestjylland. 

Anton Bro undrer sig såre over den debat, der foregår i medierne i øjeblikket, hvor Forsyningstilsynet af nogle ses som en beskytter af forbrugerne mod for høje net-tariffer. En påstand lyder, at netselskaber kører med for høje net-tariffer for at styrke koncernernes kommercielle aktiviteter. Jysk Energi gør det stik modsatte, fastslår Anton Bro.

Det er vores rolle i bestyrelsen og repræsentantskabet at beskytte forbrugerne. Hvis Forsyningstilsynet kan varetage den forbruger/ejer-interesse bedre end os, så har vi spillet fallit som ledelse, bestyrelse og repræsentantskab, siger Anton Bro.

Glade landmænd

Viceadministrerende direktør Anders Stouge fra Dansk Energi mener, at nedsættelsen af tarifferne hos NOE Net – på baggrund af overskud genereret andre steder i koncernen – er udtryk for god og ansvarlig selskabsledelse:

Tarifnedsættelsen viser værdien ved andelsselskaber og værdien i at have koncerner. Tarifnedsættelsen var aldrig kommet på tale, hvis NOE Net ikke var en del af Jysk Energi, siger Anders Stouge.

NOE Net har ganske mange landmænd som net-kunder, og energichef Jens Astrup Madsen fra Landbrug & Fødevarer mener, at der er al mulig grund til at rose Jysk Energi for at sætte tarifferne ned:

Det er jeg sikker på, at vores medlemmer i området sætter pris på. Jeg håber, at NOE Net også ad åre kan holde et lavt niveau, siger Jens Astrup Madsen.

Landbrug & Fødevarer ønsker ikke at gå ind i en diskussion om de koncernmæssige forhold på denne side af en række igangværende embedsmands-analyser.

Uanset ejerform kan man drive et selskab effektivt eller det modsatte. Det vigtige for os er, at der er en gennemsigtig, funktionel adskillelse mellem de forskellige selskaber, siger Jens Astrup Madsen, der ser Jysk Energi som en eksponent for netop denne gennemsigtighed.

Fiber takket være bredbåndspulje

Jysk Energi har i en del år været aktiv i forhold til at udrulle fibernet i en række bysamfund. Tidligere har det ikke været muligt at nedgrave fiber i landområderne på økonomisk ansvarlig vis, men det er nu ved at lykkes ved hjælp af en statslig bredbåndspulje.

Det betyder, at op mod 1.200 adresser får adgang til hurtigt internet – noget der aldrig var lykkes på kommercielle vilkår. Parallelt med udrulningen i landområderne, er vi i gang med at udgrave Holstebro by, så der kan tilbydes fiber i hele byen, siger adm. direktør Lars Naur fra Jysk Energi, der får rigtig travlt i 2020:

For første gang i selskabets historie, kommer vi til at investere mere i fiber end i elnet, fortæller Lars Naur.

Nyheder direkte i din indbakke?