F&U

Det er tid til et opgør med modregning af internationale forskningsbevillinger

Finanslovens beregningsmodel for offentlig finansiering af forskning modarbejder Danmarks ambitioner om at fastholde førerpositionen inden for forskning og udvikling af energiteknologi. Der er brug for en ambitiøs forskningspolitik til at understøtte den danske konkurrenceevne, mener Green Power Denmark, som opfordrer til at ændre modregningen af de forsknings- og innovationsbevillinger, som tildeles fra EU.

Forsker på DTU

I Danmark er den offentligt finansierede forskning budgetteret til én procent af bruttonationalproduktet – en målsætning, der stammer tilbage fra 2016. Opgørelsesmetoden betyder, at hvis danske aktører hjemtager flere midler fra EU, vil den danske stat reducere sine investeringer i forskning tilsvarende. Men det bør laves om, mener Green Power Denmark. Foto: Jeppe Carlsen

Når danske virksomheder eller forskningsinstitutioner lykkes med at hjemtage midler fra forsknings- og innovationsprogrammer i EU, modregnes beløbet i det statslige forskningsbudget. Det mindsker incitamentet til at øge hjemtag fra EU-puljerne, som blandt andet tæller støtteprogrammet Horizon Europe, der i de kommende år tildeler milliarder i støtte - herunder til projekter inden for grøn energiteknologi.

– Selvom vi er et lille land, har vi verdensførende universiteter og virksomheder i energisektoren, som på papiret har gode forudsætninger for at hente støtte fra EU. Men når gevinsten efterfølgende fratrækkes i de offentlige bidrag til forskning, risikerer vi, at udviklingen stagnerer. Hvis vi skal fastholde det høje innovationsniveau, som er grundstenen i vores energisektor, skal vi føre en ambitiøs forskningspolitik. Det indebærer blandt andet, at det skal være nyttigt at søge støttekroner i EU, siger Jan Hylleberg, viceadministrerende direktør i Green Power Denmark.

I Danmark er den offentligt finansierede forskning budgetteret til én procent af bruttonationalproduktet – en målsætning, der stammer tilbage fra 2016. Opgørelsesmetoden betyder, at hvis danske aktører hjemtager flere midler fra EU, vil den danske stat reducere sine investeringer i forskning tilsvarende. Men det bør laves om, mener Green Power Denmark.

– Danske virksomheder har skabt mange af de grønne teknologier, som verden lige nu efterspørger i målet om at blive klimaneutral. Det er kun blevet muligt fordi, at vi i Danmark har nogle af de bedste forsknings- og udviklingsmiljøer, der arbejder tæt sammen med de private aktører i energisektoren. Det er en position, vi skal gøre os umage for fastholde i en tid, hvor konkurrencen intensiveres globalt for tiltrækning af udviklingsaktiviteter, -afdelinger og -kompetencer, siger Jan Hylleberg.

Derfor foreslår Green Power Denmark at ændre opgørelsesmetoden af det offentlige forskningsbudget. Fremadrettet bør det være et skøn for Danmarks eget bidrag til EU's forskningsprogrammer, der indgår i beregningen af ét-procent-målsætningen, og ikke hjemtag af EU-midler. Det vil betyde, at forskningsbudgettet øges med forskellen på Danmarks hjemtag af EU-forskningsmidler og Danmarks bidrag til EU-forskningsprogrammer.

– Vi skal op på tæerne, hvis vi fortsat vil være blandt dem, der sætter retningen for grøn teknologiudvikling og nyder godt af eksportindtægter og arbejdspladser i den grønne sektor. Derfor er det et vigtigt signal at sende til vores forsknings- og udviklingsmiljøer, at deres hjemtag af EU-midler giver et økonomisk bidrag til den danske forskningsindsats, siger Jan Hylleberg.

Den 19. april sætter Green Power Denmark sammen med en række organisationer fokus på Danmarks muligheder og udfordringer ved i EU’s forsknings- og innovationsprogrammer. Arrangementet finder sted på Christiansborg, hvor du blandt andet kan møde Christina Egelund, uddannelses- og forskningsminister (M), Kasper Roed Jensen, Vice President hos Vestas samt spidskandidaterne til Europa-parlamentsvalget Stine Bosse (M) og Ulla Tørnæs (V).

Arrangement
Folketinget Christiansborg Slot 1 1218 København K

Den 19. april 2024 sætter Green Power Denmark og 10 andre centrale organisationer i fællesskab fokus på Danmarks muligheder og udfordringer for at deltage i EU’s forsknings- og innovationsprogrammer.

Landvindmøller
ENERGITEKNOLOGI

EU Innovation Fund sætter rekordstore midler i spil til grøn energiteknologi. Samtidig etablerer Energistyrelsen en ny enhed, der skal...

Arkivfoto af vingeproduktion hos Siemens Wind Power
INNOVATION

Topsøe og Siemens Gamesa er blandt de 41 europæiske virksomheder, som har fået bevilget støtte fra EU’s Innovationsfond. Selvom danske...

 

Nyheder direkte i din indbakke?