Denne artikel er fra før Green Power Denmark blev dannet og er udgivet af enten Dansk Energi, Dansk Solkraft eller Wind Denmark.

POWER SUMMIT 2021

EU-klimamål kræver elektrisk årti

Eurelectrics Power Summit 2021 satte en grøn streg under behovet for at sætte elektrificering øverst, hvis man skal gøre sig forhåbninger om at nå EU’s mål om mindst 55 procent reducering af CO2-udledning i 2030 og klimaneutralitet i 2050.

Snart fremlægger EU-Kommissionen sit bud på den vej, der skal bringe EU mod mindst 55% CO2-reduktion i 2030. Og det var netop lovpakken, der bliver kaldt ’Fit for 55’, som var i fokus på topmødet Power Summit 2021, som den europæiske organisation Eurelectric afholdt i slutningen af maj. Her blev det slået fast med syvtommer søm af blandt andre Frans Timmermans, første-næstformand for Kommissionen, at EU skal have sat fart på elektrificeringen på tværs af sektorer for at komme i klimamål.

Særligt elnettet blev dækket ved flere af sessionerne, hvor udfordringer og muligheder ved fremtidens elnet blev fremlagt. Eurelectric har tidligere foretaget en undersøgelse, der viser, at der skal investeres 375-425 mia € inden 2030, hvis elnettet skal kunne bære den elektrificering, der er nødvendig for at nå de europæiske klimamål.

– Den grønne omstilling bliver ikke mulig uden massive investeringer i de europæiske elnet, så det er positivt, at fokus i højere grad skifter denne vej, siger Anders Stouge, viceadm. direktør i Dansk Energi.

Også den danske klima-, energi- og forsyningsminister, Dan Jørgensen (S), deltog i topmødet og talte om de kommende energiøer i Danmark. Han opfordrede til et fælles europæisk mål på 45 procent vedvarende energi i 2030. EU-Kommissionen planlægger også at fremlægge et bud på et nyt mål for vedvarende energi i forbindelse med Fit for 55-pakken.

– Topmødet viste, at der er bred opbakning til de europæiske klimaambitioner i erhvervslivet. Nu er det politiske handling og konkret politik, der mangler. Men når det bliver så konkret bliver det også svært at få enderne til at mødes i hele Europa, siger Anders Stouge.

På topmødet var der også fokus på ladeinfrastruktur, Power-to-X og kvotesystemet. Europa-Kommissionen forventes at præsentere sin ’Fit for 55’-pakke i midten af juli.

Emne

Nyheder direkte i din indbakke?