Konkurrencevilkår

EU-Kommissionen vil undersøge kinesiske vindmølleproducenter

Kinesisk konkurrence udfordrer integriteten og lige konkurrencevilkår på det europæiske vindmøllemarked, mener Green Power Denmark, der hilser EU-Kommissionens beslutning om at undersøge spillereglerne på vindmølleområdet velkommen.

Nacelle

Arkivfoto: Green Power Denmark

Europa-Kommissionen vil lancere en undersøgelse af kinesiske leverandører i vindmølleindustrien, meddelte konkurrencekommissær Margrethe Vestager tirsdag eftermiddag.

Det drejer sig indledningsvist om en undersøgelse af vilkårene for udvikling af vindmølleparker i Spanien, Frankrig, Grækenland, Rumænien og Bulgarien.

Udmeldingen kommer som en reaktion på, at kinesiske vindmøllefabrikanter i stigende grad viser interesse for det europæiske marked ved at tilbyde billige vindmøller og generøse finansieringsmodeller.

Det skaber frygt for, at den europæiske vindmølleindustri på sigt tabes til statsstøttede fabrikanter, som det også var tilfældet med solcelleindustrien i Europa.

 - Kina har i mange år brugt statsstøtte meget direkte til at udvikle deres vindindustri. Det skaber en skævvridning på markedet, der i værste fald kan føre til kinesisk dominans i den europæiske udbygning af vindenergi. Derfor er det positivt, at Kommissionen nu tager initiativ til at undersøge spillereglerne for udvikling af vindenergi i Europa, siger Jan Hylleberg, viceadministrerende direktør i Green Power Denmark.

Lige konkurrencevilkår

Langt hovedparten af vindmøller i Europa er fortsat produceret af europæiske producenter og samlet i Europa.

Der er dog en meget reel risiko for, at den udvidelse af vindenergi, som EU ønsker - fra 220 GW i dag til 425 GW inden 2030 og 1.300 GW inden 2050 - vil blive svær at fastholde som produceret i Europa, hvis ikke vi værner om nogle grundlæggende principper.

Det handler først og fremmest om lige konkurrencevilkår, fortæller Jan Hylleberg.

- Det er ret enkelt. Alle aktører – europæiske såvel som ikke-europæiske, herunder kinesiske - bør konkurrere ud fra de samme spilleregler i Europa. Ellers vil det på unfair vis underminere vores grønne industri, som står for tusindvis af arbejdspladser og store eksportindtægter. Dertil kommer et helt centralt spørgsmål om energisikkerhed, siger han.

En grøn industripolitik

Ifølge brancheorganisationen WindEurope er kinesiskproducerede vindmøller op til 50 procent billigere end vindmøller fra vestlige producenter.

Brancheorganisationen kan ligeledes berette om forskudte betalingsordninger hos de kinesiske producenter, hvor møllerne f.eks. stilles gratis til rådighed i en periode frem til at udvikleren har nået tre års omsætning.

Det er finansieringsmodeller, der afhænger af massiv støtte fra den kinesiske stat og som derfor er med til at undergrave den fair og lige konkurrence.

Derfor er det positivt, at EU-Kommissionen nu retter blikket mod spillereglerne i vindmølleindustrien. Men samtidig er der behov for, at EU fortsat er klar til at træffe de nødvendige industripolitiske beslutninger.

- EU har taget initiativer, der skal understøtte den grønne europæiske energiindustri. Men EU har indtil videre fejlet i at finde et fælles modsvar til den nye virkelighed, hvor statsstøtte er blevet et dominerende konkurrenceparameter. Der er behov for fælles europæiske løsninger og en grøn industripolitik i EU. Samtidig skal vi have fjernet det massive bureaukrati, som de grønne massive virksomheder møder, når de skal søge om EU-midler, siger Jan Hylleberg.

Nyheder direkte i din indbakke?